Wykonanie
Ciekawy i prosty pomysł na poniedziałkowy deser.A że sezon
jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne
owoce ;)
Składniki:150 g
masła50 g
cukru1 łyżka
śmietany1
żółtko200 g
mąki1/2 słoika
dżemu o dowolnym smaku (ja
dawałam dżem borówkowy)4
jabłka1/2
cytryny1 łyżka
cynamonu1 łyżka
cukru pudruPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z
cukrem, dodać schłodzone
masło,
żółtko i
śmietanę. Wysiekać nożem i długo wyrabiać.Gotowe ciasto wstawić na 40 minut do lodówki, żeby ciasto było bardziej kruche.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i skropić je
sokiem z cytryny wymieszanym z łyżką
wody.Ciasto rozwałkować na okrągły placek (1/2 cm grubości).Formę na tartę mocno natłuścić, posypać
bułką tartą i wyłożyć ją
ciastem. Ciasto nakłuć widelcem, żeby powietrze nie podnosiło nam upieczonego ciasta ;)Ciasto we formie posmarować
dżemem i na nim układać kawałki
jabłek. Posypać je
cynamonem.Wstawić do piekarnika na 200 stopni i piec 25 minut.Po upieczeniu posypać
cukrem pudrem i jeść jeszcze ciepłe - takie jest najlepsze ;)Smacznego!