Wykonanie
Nie ma nic lepszego na upały, niż sernik na zimno. Dziś zrobiłam go na kruchej tarcie z
truskawkami. Wyszedł delikatny i pyszny. Sezon trwa,więc korzystajmy :)


Składniki:Ciasto:300g
mąki150g
masła30g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki
smietanypół łyżeczki
proszku do pieczeniaWypełnienie:4
serki waniliowe Danio (150g)
śmietanka 30% (200g)3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
żelatyny
Wykonanie:Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
masło,
cukier puder,
proszek do pieczenia, wszystko dokładnie siekamy. Następnie dodajemy
żółtka,
śmietanę i chwilę zagniatamy całość. Formujemy kulę,zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy do wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą, formy do tarty.Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy na nie papier do pieczenia i wsypujemy
fasolę,żeby podczas pieczenia zbyt mocno nie urosło. Pieczemy w 180C przez około 13 minut, następnie ściągamy papier z
fasolą i pieczemy jeszcze chwilę, aż ciasto ładnie się zrumieni. Chłodzimy.

Wypełnienie:
Żelatynę rozpuszczamy w 100ml gorącej
wody. Miksujemy z
serkami Danio.
Śmietankę ubijamy z
cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy do
serków i delikatnie mieszamy do połączenia się składników, następnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Tak gotową masę wylewamy na ostudzone ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 2h.

Po tym czasie dekorujemy całość świeżymi
truskawkami. Gotowe.

Smacznego!!!