Ser ricotta

nazwa

Miękki i niedojrzewający ser podpuszczkowy produkowany we Włoszech z serwatki pozostającej po serach podpuszczkowych lub z żętycy. Ser ten przypomina wyglądem twaróg. Ricotta występuje w trzech odmianach: Ricotta Salata Moliterna, Ricotta Piemontese i Ricotta Romana.

Historia i pochodzenie

Nazwa „ricotta” pochodzi od łacińskiego słowa „recocotus”, które oznacza czynność wielokrotnego gotowania. Ser ricotta powstał we Włoszech i początkowo produkowany był przez biedotę z serwatki pozostałej z wyrobu sera Mozzarella.

Zastosowanie

Ricottę można spożywać na świeżo lub stosować jako składnik potraw: ciast, wyrobów cukierniczych, farszów do naleśników czy klusek. Świetnie nadaje się do tart czy kremów. Popularne danie z wykorzystaniem sera ricotta to zeppole, czyli włoskie pączki. Ricotta nadaje się również do innych włoskich potraw: bruschetty, cannellon, spaghetti, lasagne czy calzone. Ser może być dodatkiem do makaronów (z dodatkiem szpinaku i czosnku) czy składnikiem sosów pomidorowych. Ricotta świetnie smakuje z dodatkiem ziół i przypraw oraz z miodem na chlebie. Ser można podawać z lekko kwaskowym białym winem.

Właściwości

Produkcja sera ricotta polega na podgrzewaniu mleka krowiego do temperatury 77 stopni Celsjusza z dodatkiem kwasku cytrynowego. Po rozwarstwieniu mleka na białko i serwatkę, następuje koagulacja, w wyniku której na powierzchni kumulują się białe granulki. Są one zbierane i umieszczane w wiklinowych koszach, gdzie odciekają z wody dwie doby. Dojrzewanie sera trwa 1-5 dni. Ricotta występuje w postaci krążków o białym, sprężystym i wilgotnym miąższu, w którym wyczuwalne są drobne granulki. Jest delikatny w smaku i nieco słodkawy. Zawartość tłuszczu w serze wynosi 20%.

Wartości odżywcze

Porcja: 55g Kalorie: 86 kcl

Błonnik pokarmowy0   g

z cukrów8,7 kcal

z białek27 kcal

z alkoholu0 kcal

Gęstość5,5E-05 g

Objętość52 g/m3

Food folate6,9E-06   μg

Tłuszcze jednonienasycone1,6   μg

Tłuszcze wielonienasycone0,177   μg

Tłuszcz5,7   g

Tłuszcze nasycone3,6   μg

Węglowodany2,2   g

Total Folate6,9E-06   μg

Cukier0,16   g

Białko0,0062   g

Tryptofan0,069   g

Treonina0,289   g

Izoleucyna0,326   g

Leucine0,675   g

Lysine0,74   g

Metionina0,155   g

Cystyna0,055   g

Fenyloalanina0,307   g

Tyrosine0,326   g

Walina0,383   g

Arginina0,35   g

Histydyna0,254   g

Alanina0,276   g

Kwas asparaginowy0,551   g

Kwas glutaminowy1,4   g

Glicyna0,163   g

Prolina0,59   g

Seryna0,318   g

A6,2E-05   μg

B19,4E-06   mg

C0   mg

B61,7E-05   mg

E5E-05   mg

B35E-05   mg

B121,7E-07   μg

B20,000105   mg

B50,000125   μg

B90   μg

K5E-07   μg

Retinol6,1E-05   μg

Beta Kryptoksantyna0   μg

Likopen0   μg

Luteina + Zeaksantyna0   μg

A(IU)228   IU

Bete-karoten1,5E-05 μg

Alfa-karoten0 μg

Omega-30,05 mg

Omega-60,127 mg

Fosfor0,094   mg

Magnez0,0072   mg

Potas0,063   mg

Sód0,057   μg

Wapń0,132   mg

Żelazo0,000226   mg

Cynk0,000688   mg

Mangan4,4E-06   μg

Miedź1,5E-05   μg

Selen8,6E-06   μg

Cholesterol0,023   μg

%0   %

Objętość(ml)0   ml

Masa(g)0   g

Procent masy0   %