Wykonanie
Skąpana w pikantnym
sosie beszamelowym, posypana kruszonką z
nerkowców i
masła, zapieczona na rumiano – to nie jest
sałata dla modelek. A z drugiej strony ma niewiele więcej kalorii niż
sałata zroszona obficie
winegretem.Jedną z zalet blogowania, nie tylko o kulinariach, jest poszerzanie horyzontów. Stali czytelnicy wiedzą, że dość mocno tkwię w tradycji kulinarnej mojego rodzinnego domu i lubię umieszczać tutaj takie przepisy, które kojarzą mi się z dzieciństwem i przywołują wspomnienia. A przy tym często okazuje się, że nierzadko takie receptury są wpisywane w wyszukiwarki, więc napędzają mi ruch z Google. No i czasem ktoś zostanie na dłużej…Od czasu do czasu staram się przełamać wpojony przez lata sposób myślenia o kulinariach i spróbować czegoś innego. Takim odstępstwem od kulinarnych stereotypów jest zastosowanie
sałaty w daniach na ciepło. Na blogu pojawił się już przepis na kremową zupę z
sałaty masłowej i
zielonego groszku, teraz przyszła
pora na zapiekankę z
sałaty.W letnie dni, kiedy nie ma ciśnienia na to, żeby jeść siermiężne kotlety, taka
sałata może się sprawdzić jako drugie danie albo przystawka.
Składniki (2-4 porcje jako danie główne, 8 jako przystawka):2
sałaty lodowe80-100 g
orzechów nerkowca (mogą być prażone i solone)50 g zimnego
masła + do wysmarowania formy
Sos beszamelowy:3 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennej500 ml
mlekaprzyprawy:
sól, świeżo mielony
czarny pieprz, sproszkowana
papryczka chili lub
pieprz kajeński
Sałaty opłucz, oczyść z brzydszych zewnętrznych liści i pokrój każdą na ćwiartki. Kawałki
sałaty ostrożnie, tak żeby się nie rozpadły, ułóż w garnku o szerokim dnie i zalej osolonym wrzątkiem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, następnie jak najdokładniej odsącz, wyjmując je z
wody łyżką cedzakową i delikatnie odciskając.Przygotuj
sos beszamelowy: w rondelku rozgrzej 3 łyżki
masła, wsyp
mąkę, dokładnie ją rozmieszaj, aby nie było grudek i podsmażaj przez około 3 minuty (nie dopuść do przypalenia się). Stopniowo dolewaj
mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Gdy zużyjesz całe
mleko, dopraw sos do smaku
solą,
pieprzem i
papryczką chili w proszku i gotuj go jeszcze przez około 5 minut (sos powinien być dość pikantny, ale bez przesady).2/3
nerkowców pokrusz jak najdrobniej za pomocą malaksera (albo przełóż je do woreczka i potraktuj tłuczkiem do
mięsa), aby uzyskać konsystencję
bułki tartej. Wymieszaj z pozostałymi
orzechami.Formę do zapiekania wysmaruj
masłem i poukładaj w niej ćwiartki
sałaty, starając się zgrabnie je uformować.
Sałatę zalej
sosem beszamelowym i posyp
orzechami nerkowca. Posyp wiórkami
masła.Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC i zapiekaj, aż wierzch ładnie się zrumieni, czyli przez około 20 minut.Można jeść na ciepło i na zimno. Po przestygnięciu potrawa nieco tężeje.
Related PostsWołowe
curry z
buraczkamiZupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi
Maślane bułki do burgerów
Tarta „amonit” ze
szpinakiem,
fetą i
ricottą