ßßß Cookit - przepis na Łososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników

Łososiowo-ogórkowe roladki z zielonych naleśników

nazwa

Wykonanie

Wczoraj objadaliśmy się blinami, dzisiaj roladkami i czuję się taka pełna wszystkiego (tym bardziej, że dopiero co były święta), że na sylwestrowy wieczór przygotuję sobie chyba sałatę, wodę mineralną i będę śniła o karierze modelki 😛
Składniki:
5-6 zielonych naleśników
350 g filetu z łososia*
1/2 długiego ogórka
200 g serka ricotta
3 łyżki czarnego sezamu
3 łyżki białego sezamu
przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, sok z cytryny
masło do wysmarowania folii
Serek przypraw według uznania solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sezam upraż na suchej patelni. Ogórek obierz i przekrój wzdłuż na cztery części, usuń środek z nasionami i pokrój na węższe paski.
Filet z łososia opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i nakrój w poprzek tworząc 1,5-2 centymetrowe paski (nie przecinając skóry). Tak sprawiony filet oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w nasmarowaną masłem folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu oddziel paski ryby od skóry.
Naleśniki posmaruj serkiem, posyp sezamem. Około 5 cm od brzegu ułóż kawałki ogórka, zawiń naleśnik i ułóż obok siebie dwa paski łososia. Ciasno zroluj i potnij rulon na kawałki o szerokości około 5 cm. Zepnij wykałaczką. Gotowe roladki posyp pozostałym sezamem i podawaj.
*w szybszej wersji użyj wędzonego łososia
Related Posts
Paszteciki (pieczone pierogi) z mięsem
Bliny pszenno-gryczane
Wytrawne muffiny z warzywami i serem
Idealne ciasto naleśnikowe
Śledzie po ka(rry)szubsku
Źródło:http://agatagotuje.pl/lososiowo-ogorkowe-roladki-z-zielonych-nalesnikow