Wykonanie
Wczoraj objadaliśmy się blinami, dzisiaj roladkami i czuję się taka pełna wszystkiego (tym bardziej, że dopiero co były święta), że na sylwestrowy wieczór przygotuję sobie chyba
sałatę,
wodę mineralną i
będę śniła o karierze modelki 😛
Składniki:5-6 zielonych naleśników350 g filetu z
łososia*1/2 długiego
ogórka200 g
serka ricotta3 łyżki czarnego
sezamu3 łyżki białego
sezamuprzyprawy:
sól, świeżo mielony
czarny pieprz,
sok z cytrynymasło do wysmarowania folii
Serek przypraw według uznania
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.
Sezam upraż na suchej patelni.
Ogórek obierz i przekrój wzdłuż na cztery części, usuń środek z nasionami i pokrój na węższe paski.Filet z
łososia opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i nakrój w poprzek tworząc 1,5-2 centymetrowe paski (nie przecinając skóry). Tak sprawiony filet oprósz
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i
skrop sokiem z cytryny. Zawiń w nasmarowaną
masłem folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu oddziel paski
ryby od skóry.Naleśniki posmaruj
serkiem, posyp
sezamem. Około 5 cm od brzegu ułóż kawałki
ogórka, zawiń naleśnik i ułóż obok siebie dwa paski
łososia. Ciasno zroluj i potnij rulon na kawałki o szerokości około 5 cm. Zepnij wykałaczką. Gotowe roladki posyp pozostałym
sezamem i podawaj.
*w szybszej wersji użyj
wędzonego łososiaRelated PostsPaszteciki (pieczone pierogi) z
mięsemBliny pszenno-gryczaneWytrawne muffiny z warzywami i
seremIdealne ciasto naleśnikowe
Śledzie po ka(rry)szubsku