ßßß
Składniki:5-6 zielonych naleśników350 g filetu z łososia*1/2 długiego ogórka200 g serka ricotta3 łyżki czarnego sezamu3 łyżki białego sezamuprzyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, sok z cytrynymasło do wysmarowania foliiSerek przypraw według uznania solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Sezam upraż na suchej patelni. Ogórek obierz i przekrój wzdłuż na cztery części, usuń środek z nasionami i pokrój na węższe paski.Filet z łososia opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i nakrój w poprzek tworząc 1,5-2 centymetrowe paski (nie przecinając skóry). Tak sprawiony filet oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Zawiń w nasmarowaną masłem folię aluminiową i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu oddziel paski ryby od skóry.Naleśniki posmaruj serkiem, posyp sezamem. Około 5 cm od brzegu ułóż kawałki ogórka, zawiń naleśnik i ułóż obok siebie dwa paski łososia. Ciasno zroluj i potnij rulon na kawałki o szerokości około 5 cm. Zepnij wykałaczką. Gotowe roladki posyp pozostałym sezamem i podawaj.
*w szybszej wersji użyj wędzonego łososiaRelated PostsPaszteciki (pieczone pierogi) z mięsemBliny pszenno-gryczaneWytrawne muffiny z warzywami i seremIdealne ciasto naleśnikoweŚledzie po ka(rry)szubsku