Wykonanie
Jedzenie z parowaru wcale nie musi być
jałowe i nudne. Przekonałam się o tym, kiedy ponad rok temu zakupiłam to urządzenie i od tego momentu bardzo często z niego korzystam. Jedzenie przyrządzane na parze jest zdrowe, niskokaloryczne i nieprzeciętnie smaczne. Zwykła
marchewka,
fasolka szparagowa czy
groszek ugotowany na parze to prawdziwe szaleństwo smakowe. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście zachęcam do zakupu tego urządzenia lub zaopatrzenie się choćby w zwykłą nakładkę na garnek, dzięki której przygotujecie przepyszne dania dla całej rodziny w w ekspresowym tempie i z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. A co najważniejsze takie warzywa,
ryby czy
mięsa przypadną do gustu także najmłodszym domownikom. Mój syn jak twierdzi dzięki temu, że przygotowuje warzywa w ten sposób, "kocha mnie bardziej"...;)
Składniki:3 dzwonka
łososia1/2 łyżki suszonego
tymianku (w sezonie świeżego)
sól lub domowa
vegeta2 łyżki
soku z cytrynyczarny pieprz świeżo zmielonywiórki
masłafolia aluminiowa (opcjonalnie)
Łososia (jeśli używamy mrożonego) rozmrażamy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy dzwonek
łososia układamy na kawałku folii aluminiowej. Przyprawiamy
tymiankiem,
solą,
pieprzem i skrapiamy
sokiem z cytryny. Na każde dzwonko układamy 2-3 wiórki zmrożonego
masła.
Rybę wkładamy do parowaru i gotujemy około 10-12 minut. Podajemy z
ryżem ugotowanym na parze i ulubioną surówką. Smacznego!