ßßß Cookit - przepis na Cytrynowo-ziołowy łosoś z parowaru

Cytrynowo-ziołowy łosoś z parowaru

nazwa

Wykonanie

Jedzenie z parowaru wcale nie musi być jałowe i nudne. Przekonałam się o tym, kiedy ponad rok temu zakupiłam to urządzenie i od tego momentu bardzo często z niego korzystam. Jedzenie przyrządzane na parze jest zdrowe, niskokaloryczne i nieprzeciętnie smaczne. Zwykła marchewka, fasolka szparagowa czy groszek ugotowany na parze to prawdziwe szaleństwo smakowe. Jeśli jeszcze się o tym nie przekonaliście zachęcam do zakupu tego urządzenia lub zaopatrzenie się choćby w zwykłą nakładkę na garnek, dzięki której przygotujecie przepyszne dania dla całej rodziny w w ekspresowym tempie i z zachowaniem wszystkich wartości odżywczych. A co najważniejsze takie warzywa, ryby czy mięsa przypadną do gustu także najmłodszym domownikom. Mój syn jak twierdzi dzięki temu, że przygotowuje warzywa w ten sposób, "kocha mnie bardziej"...;)
Składniki:
3 dzwonka łososia
1/2 łyżki suszonego tymianku (w sezonie świeżego)
sól lub domowa vegeta
2 łyżki soku z cytryny
czarny pieprz świeżo zmielony
wiórki masła
folia aluminiowa (opcjonalnie)
Łososia (jeśli używamy mrożonego) rozmrażamy i dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Każdy dzwonek łososia układamy na kawałku folii aluminiowej. Przyprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Na każde dzwonko układamy 2-3 wiórki zmrożonego masła. Rybę wkładamy do parowaru i gotujemy około 10-12 minut. Podajemy z ryżem ugotowanym na parze i ulubioną surówką. Smacznego!
Źródło:http://kuchniaszerokootwarta.blogspot.com/2012/03/cytrynowo-zioowy-osos-z-parowaru.html