Wykonanie
Cielęcina to jedno ze smaczniejszych
mięs. Idealnie komponuje się z mieszanką aromatycznych
ziół oraz
masła, które wyostrza jej delikatność i kruchość.
Cielęcina nie jest niestety powszechnym
mięsem na
polskich stołach. Warto jednak zakupić ładną
sztukę mięsa i przyrządzić ją w ten właśnie sposób. Choćby dlatego, aby odmienić codzienny jadłospis i dodać niedzielnemu obiadowi zupełnie nowego smaku. Pieczeń cielęca świetnie komponuje się z młodymi
ziemniakami z
koperkiem i lekką
sałatą z dressingiem.
Składniki:1-1,2 kg
cielęciny na pieczeń2 łyżki
masła3 łyżki
soku z cytryny1/2 łyżki ziaren
kolendry1 łyżka
tymianku1 łyżka
estragonu2 ząbki
czosnku przeciśniętego przez praskęświeżo zmielony
czarny pieprz (według uznania)
sól lub domowa
vegeta (według uznania)
Mięso myjemy i starannie osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone
masło dokładnie ucieramy w moździerzu lub misce z wszystkimi
przyprawami i starannie nacieramy nim
mięso. Tak przygotowaną
cielęcinę wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Mięso pieczemy w rękawie do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy na około 10 minut, aby
soki wewnątrz
mięsa równomiernie się rozeszły. Smacznego!