Wykonanie
„Niedoczas” – to moje hasło listopadowe. W wyobraźni rozrysowałam sobie cele na ten miesiąc – niektóre nawet spisałam i przykleiłam do lodówki (bo na niej najczęściej zawieszam oko), przygotowałam wstępnie materiały do publikacji, a nawet w pliku excelowskim zrobiłam rozpiskę, do jakich przepisów już mam zrobione zdjęcia, a do których muszę spisać sposób przygotowania. Pełna profeska. Jedynym problemem jest brak czasu i energii. I złośliwość losu. Za każdym razem, kiedy coś sobie zaplanuję, muszę rezygnować, bo zdarzają się ważniejsze rzeczy – przeważnie Stwory przynoszą jakiegoś bakcyla, przeciw któremu trzeba podjąć kilkudniową krucjatę.To nie jest tak, że włączył się u mnie tryb marudzenia – na swój sposób lubię to uczucie, kiedy każdy dzień mam wypełniony po brzegi i każda godzina jest zagospodarowana. Znowu potrafię rano wyskoczyć z łóżka szybko niczym żołnierz, synchronizować czynności (umiem np. niemal w tym samym czasie myć zęby, zakładać soczewki kontaktowe i skarpetki), zarządzać „personelem” w osobie
Małża („ja budzę i ubieram dzieciaki, ty nasyp im
płatki i zrób nam wiadro kawy”) oraz działać w kuchni jak
ośmiornica i trzygłowy smok w jednej osobie.W weekendy udaje się nieco zwolnić tempo i przygotować coś, co wymaga trochę więcej zachodu. Rytuałem jest sobotnia jajecznica na śniadanie. W niedzielę często smażymy rozmaite „pankejki”. Nie udaje się ich ułożyć w malowniczą wieżyczkę, którą można udekorować
owocami i zdjęciem pochwalić się na Instagramie, bo jeszcze ciepłe placuszki są podkradane przez Człowieka Wyżerkę i Pannę Grymaśną, której trzeba będzie zmienić pseudonim artystyczny, bo od kilku tygodni wykazuje się wybitnym apetytem.Przepis ten przygotowałam do ósmego numeru magazynu „KOCIOŁ”, którego „bohaterami” są
marchew i
cynamon. Zajrzyj koniecznie, znajdziesz tam mnóstwo inspirujących pomysłów na wykorzystanie tych składników. Aby bezpłatnie pobrać pdf z magazynem na swój komputer, kliknij tutaj .
Składniki (ok. 20 sztuk):250 g
ricotty200 g gęstego
jogurtu naturalnego50 g
oleju lub roztopionego
masła3
jajka50 g
cukru250 g
mąki pszennej chlebowej1 zaokrąglona łyżeczka
sody oczyszczonejolej lub
masło klarowane do smażenia (opcjonalnie)
Syrop cynamonowy (ok. 300 ml)3 laski
cynamonu250 ml
wody200 g
cukruSyrop: zagotuj w rondelku
wodę i wrzuć do niej laski
cynamonu. Gotuj pod przykrywką przez około 15 minut na małym ogniu, następnie odstaw do ostygnięcia, żeby
cynamonowy napar nabrał mocy.Z zimnego naparu wyłów korę cynamonowca i wsyp
cukier. Mieszaj do rozpuszczenia, podgrzewając płyn na małym ogniu.
Syrop przelej do dowolnego naczynia i przechowuj poza lodówką. Jeśli się scukrzy, wystarczy, że podgrzejesz go w kąpieli
wodnej.Przygotuj placuszki: oddziel
żółtka od
białek.
Ricottę,
jogurt i
żółtka zmiksuj z
cukrem i
olejem albo rozpuszczonym
masłem, wsyp przesianą
mąkę z
sodą i połącz.
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z pozostałym
ciastem.Na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni smaż małe porcje ciasta (1 łyżka na jeden placuszek). Jeśli posiadasz nieprzywierającą patelnię, możesz placuszki smażyć bez dodatku tłuszczu – wystarczy ten w cieście.
Related Posts
Jogurtowe pancakes z frużeliną
rabarbarowąNaleśniczki z kremem
pomarańczowo-
cynamonowymPancakes – śniadanie mistrzówPełnoziarniste naleśniki z
serem i różowymi
winogronamiDyniowe podpłomyki półrazowe