Wykonanie
Serniki kocham bezwzględnie! nie ważne czy będzie to sernik piernikowy czy z
truskawkami, ważne by był pieczony! Ten jest wyjątkowo dobry i idealnie nadaje się na Wigilijny stół! Nasza gospodyni Monika z bloga Matka wariatka wiedziała co robi podając ten przepis w grudniowym wydaniu Weekendowej
Cukierni :) ten kto jeszcze nie próbował tego sernika musi koniecznie spróbować bo jest pyszny, choć żałuję, że nie miałam w posiadaniu
likieru pomarańczowego bo pewnie ten smak jest bardziej idealny niż idealny! Sernik pyszny, szczerze go polecam i oczywiście bardzo serdecznie zapraszam do udziału we wspólnym pieczeniu!! To jest
serio fajne doświadczenie:) Monika dziękuję za gospodarzenie i liczę, że przyłączysz się w styczniu :)
/Gordon Ramsay/Składniki na spód: ( ja zrobiłam kruche ciasto z tego przepisu- klik )150g
herbatników40g rozpuszczonego
masła1
białkoMasa: ( zrobiłam z połowy porcji )500g
sera ricotta250g
twarogu100g
cukru1 łyżka
maki kukurydzianej3 duże
jaja2-3 łyżeczki
likieru pomarańczowego ( zamieniłam na sok z
pomarańczy )1 łyżeczka
cynamonuskórka otarta z 1
pomarańczypomarańcze w
syropie: ( zrobiłam z 1 dużej
pomarańczy i połowy przepisu na
syrop)4 duże
pomarańcze50g
cukru60ml
likieru pomarańczowego ( zamieniłam na sok z
pomarańczy )Przygotowanie:
Herbatniki kruszymy na „piasek”, łączymy z płynnym
masłem.Tortownicę smarujemy
masłem, wykładamy masą
herbatnikową,piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni, pieczemy spód 10-12 minut.Wyciągamy, smarujemy roztrzepanym
białkiem, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Sery dokładnie miksujemy z
cukrem, dodajemy po jednym
jaju, jak poprzednie połączy się z masą.Dodajemy
mąkę,
cynamon,
likier pomarańczowy i skórkę.Wszystko dokładnie miksujemy.Masę
serową wylewamy na upieczony spód.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 30-40 minut.Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik, by powoli ostygł.Nadzienie powinno zestalić się do końca.Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pomarańcze obieramy ze skóry, usuwamy błonki, kroimy na mniejsze części, wrzucamy do miski.Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie, wysypujemy
cukier i podgrzewamy na dużym ogniu, aż
cukier się skarmelizuje.Chroniąc dłonie /mieszanka będzie pryskać/ dolewamy
likier pomarańczowy i odrobinę
wody.Karmel stwardnieje, ale ponownie powróci do konsystencji
syropu, gotujemy chwilę na małym ogniu.
Pomarańcze zalewamy karmelem, mieszamy.Podajemy razem z sernikiem ( u mnie sernik obłożony
pomarańczami i obsypany
płatkami migdałowymi )Smacznego!Dodaję do akcji: