ßßß Cookit - przepis na Sernik z makiem

Sernik z makiem

nazwa

Wykonanie

Miała być tarta sernikowa z makiem, więc upiekłam spód. Nie tak od razu oczywiście – najpierw wyrobiłam ciasto, chłodziłam w lodówce przez dwie godziny, wałkowałam, piekłam z obciążeniem i bez. I klapa – ciasto kruszyło się w palcach, nie było mowy, aby utrzymało ciężkie serowe nadzienie. Zrobiłam więc improwizowany spód z herbatników. Potem okazało się, że zapomniałam mascarpone do kremu – użyłam więc po prostu polewy czekoladowej. I tak po serii katastrof powstał pyszny sernik z makiem.
Składniki
Spód:
200g herbatników digestive
50g masła
łyżka nutelli
Sernik:
500g mielonego twarogu sernikowego
2 i 1/2 łyżki suchego maku
100ml śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru
2 jajka
+ Gotowa polewa czekoladowa
Przygotowanie
Połam herbatniki do miski, dodaj masło i nutellę, pokrusz i połącz wszystko przy pomocy malaksera na kruche ciasto.
Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wylep herbatnikowym spodem.
Nastaw piekarnik na 150 stopni.
Wszystkie składniki nadzienia utrzyj na gładką masę.
Przełóż masę serową na herbanikowy spód ciasta.
Piecz 40 minut, nie używając termoobiegu.
Wystudzone ciasto udekoruj polewą czekoladową i dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Zobacz także:
Sernik polski
Sernik wiedeński XL
Sernik nowojorski
Źródło:http://mammadeli.com/2013/12/16/sernik-z-makiem