Wykonanie
Miała być
tarta sernikowa z
makiem, więc upiekłam spód. Nie tak od razu oczywiście – najpierw wyrobiłam ciasto, chłodziłam w lodówce przez dwie godziny, wałkowałam, piekłam z obciążeniem i bez. I klapa – ciasto kruszyło się w palcach, nie było
mowy, aby utrzymało ciężkie
serowe nadzienie. Zrobiłam więc improwizowany spód z
herbatników.
Potem okazało się, że zapomniałam
mascarpone do kremu – użyłam więc po prostu
polewy czekoladowej. I tak po
serii katastrof powstał pyszny sernik z
makiem.
SkładnikiSpód:200g
herbatników digestive50g
masłałyżka nutelliSernik:500g mielonego
twarogu sernikowego2 i 1/2 łyżki suchego
maku100ml
śmietany kremówki1/2 szklanki
cukru2
jajka+ Gotowa
polewa czekoladowaPrzygotowaniePołam
herbatniki do miski, dodaj
masło i nutellę, pokrusz i połącz wszystko przy pomocy malaksera na kruche ciasto.Tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wylep
herbatnikowym spodem.Nastaw piekarnik na 150 stopni.Wszystkie składniki nadzienia utrzyj na gładką masę.Przełóż masę
serową na
herbanikowy spód ciasta.Piecz 40 minut, nie używając termoobiegu.Wystudzone ciasto udekoruj
polewą czekoladową i dowolnymi dodatkami.Smacznego!Zobacz także:Sernik polskiSernik wiedeński XLSernik nowojorski