Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na orzeźwiający
cytrynowy sernik na zimno z
ricotty z dodatkiem limoncello, na
cynamonowym spodzie z
ciasteczek. Znalazłam przepis na niego w książce "Dieta Italiana"
Gina D'Acampo, w rozdziale "Chwila zapomnienia", ale właściwie można by go umieścić również w innych częściach książki, w których autor prezentuje zdrowe i lżejsze potrawy, bo zawiera mniej tłuszczu i kalorii niż zwykle serniki. Ale powinnam przejść do najważniejszej sprawy, czyli smaku;) Sernik jest pyszny! Kwaskowaty, mocno
cytrynowy, z uzupełniającym te smaki
cynamonowym spodem. Zdecydowanie godny swojego udziału we wpisie na drugie urodziny bloga. (Powinnam pisać "blogu", ale niech już będzie potocznie;D) Drugi rok, podobnie jak pierwszy, minął bardzo szybko. Kolejny też zapowiada się interesująco, ale z
pewnymi zmianami - wyjeżdzam do Gdańska. Dopiero okaże się, na ile
będę mogła poświęcić się tam prowadzeniu bloga. Ale postaram się, by było ciekawie:)- 180g
ciasteczek digestive- 1/2 łyżeczki
cynamonu- 80g
masła + do nasmarowania- 2
białka- 2
cytryny- 4 łyżki limoncello- 1 1/2 łyżki
żelatyny w proszku- 250g
ricotty- 150ml
jogurtu naturalnego- 5 łyżek płynnego
miodu1)
Ciasteczka dokładnie pokruszyć i wymieszać z
cynamonem i roztopionym
masłem.2) Tortownicę o średnicy 20cm wysmarować
masłem, przełożyć do niej
ciasteczka, starannie je ugnieść, formując spód z podniesionym brzegiem i włożyć na 30 minut do lodówki.3) W dużej misce ubić sztywną pianę z
białek i odstawić.4) Do naczynia z miarką wlać limoncello i sok z dwóch
cytryn.5) Uzupełnić zimną
wodą (jeśli to potrzebne), by uzyskać 150ml płynu.6) Posypać
żelatyną i zostawić do namoknięcia na 3 minuty.7) Nad garnkiem z gotującą się
wodą umieścić naczynie z
sokiem,mieszać, aż
żelatyna się rozpuści i zostawić do przestygnięcia.8) W innej misce wymieszać
ricottę z
jogurtem i
miodem.9) Wmieszać skórkę startą z
cytryn i mieszankę z
żelatyną.10) Delikatnie dodać do masy pianę z
białek i przełożyć do formy.11) Włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin, by sernik się ściął.Czas przygotowania: 1/2 godziny + schłodzenieLiczba porcji: 8Kaloryczność jednej porcji: 335 kcal