ßßß Cookit - przepis na Sztuka mięsa na sposób gdański

Sztuka mięsa na sposób gdański

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 7
(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mięso wołowe 1.5 kilogramów
słonina 15 dekagramów
imbir 0.5 łyżek deserowych
ziele angielskie 0.5 łyżek deserowych
włoszczyzna bez kapusty 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
ocet winny 0.5 szklanek
rosół 1 litrów
sól według uznania
łój wołowy według uznania
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
chrzan starty 3 łyżek stołowych
ogórek kwaszony 3 łyżek stołowych
kapar 2 łyżek stołowych
ząbek czosnku 1 sztuk
śmietana kwaśna 0.5 szklanek
żółtko 2 sztuk
ocet 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznania
Wykonanie:
Z mięsa usunąć błony, dokładnie je opłukać i natrzeć solą. Słoninę natrzeć imbirem, pieprzem, zielem angielskim i solą, pokrajać w wąskie paseczki I naszpikować nimi mięso. Włoszczyznę oskrobać, umyć, drobno pokrajać i razem z kawałkami łoju ułożyć na dnie rondla. Położyć na to mięso, zalać winem i octem i dusić na wolnym ogniu. Gdy płyn winno-octowy całkowicie wyparuje i wsiąknie w mięso, zalać je rosołem i ugotować na miękko. Mięso wyjąć. Sos przecedzić i zagęścić zasmażką z masła i mąki. Dodać chrzan, ogórki, kapary, roztarty z solą ząbek czosnku, ocet, cukier i sól do smaku, gałkę muszkatołową oraz pół szklanki śmietany. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać rozmieszane żółtka. Mięso z sosem można podawać na gorąco lub na zimno.
Uwagi:
mięso wołowego (zrazowe lub krzyżowe), drobno utłuczone ziele angielskie, rosół lub wywar z kości i jarzyn
Sos: łyżka masła łyżka mąki 3 łyżki utartego dość grubo chrzanu 3 łyżki posiekanych, kwaszonych ogórków 2 łyżki kaparów lub solonych owoców nasturcji, ząbek czosnku pół szklanki kwaśnej śmietany 2 żółtka łyżka octu łyżeczka cukru szczypta tartej gałki muszkatołowej
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1865/Sztuka-miesa-na-sposob-gdanski