Wykonanie
« Powrót  Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 7(z pieczeniem / smażeniem): 30 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mięso wołowe 1.5 kilogramów
słonina 15 dekagramów
imbir 0.5 łyżek deserowych
ziele angielskie 0.5 łyżek deserowych
włoszczyzna bez
kapusty 1 sztuk
wino czerwone wytrawne 1 szklanek
ocet winny 0.5 szklanekrosół 1 litrów
sól według uznania
łój wołowy według uznania
masło 1 łyżek stołowych
mąka 1 łyżek stołowych
chrzan starty 3 łyżek stołowych
ogórek kwaszony 3 łyżek stołowych
kapar 2 łyżek stołowychząbek
czosnku 1 sztuk
śmietana kwaśna 0.5 szklanek
żółtko 2 sztuk
ocet 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
gałka muszkatołowa według uznaniaWykonanie:Z
mięsa usunąć błony, dokładnie je opłukać i natrzeć
solą.
Słoninę natrzeć
imbirem,
pieprzem,
zielem angielskim i
solą, pokrajać w wąskie paseczki I naszpikować nimi
mięso.
Włoszczyznę oskrobać, umyć, drobno pokrajać i razem z kawałkami
łoju ułożyć na dnie rondla. Położyć na to
mięso, zalać
winem i
octem i dusić na wolnym ogniu. Gdy płyn
winno-
octowy całkowicie wyparuje i wsiąknie w
mięso, zalać je rosołem i ugotować na miękko.
Mięso wyjąć. Sos przecedzić i zagęścić zasmażką z
masła i
mąki. Dodać
chrzan,
ogórki,
kapary, roztarty z
solą ząbek
czosnku,
ocet,
cukier i
sól do smaku,
gałkę muszkatołową oraz pół szklanki
śmietany. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać rozmieszane
żółtka.
Mięso z sosem można podawać na gorąco lub na zimno.Uwagi:
mięso wołowego (zrazowe lub krzyżowe), drobno utłuczone
ziele angielskie, rosół lub
wywar z kości i jarzynSos: łyżka
masła łyżka
mąki 3 łyżki utartego dość grubo
chrzanu 3 łyżki posiekanych,
kwaszonych ogórków 2 łyżki
kaparów lub solonych
owoców nasturcji, ząbek
czosnku pół szklanki kwaśnej
śmietany 2
żółtka łyżka
octu łyżeczka
cukru szczypta tartej
gałki muszkatołowejPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: