Wykonanie
Składniki:6 jaj,
natka pietruszki.Składniki na sos:10 dag
chrzanu,2 łyżki tłuszczu,2 ½ łyżki
mąki,1 szklanka kwaśnej
śmietany,½ szklanki rosołu ( może być z kostki),1
żółtko,
sól do smaku,
cukier do smaku,
ocet do smaku.Wykonanie
sosu chrzanowego:
Mąkę przysmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem i zagotować.
Chrzan umyć, obrać, zetrzeć i wraz ze
śmietaną dodać do zasmażki. Następnie przyprawić do smaku
octem i
przyprawami, dodać rozmącone
żółtko, dokładnie wymieszać.
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić na połówki i ćwiartki, rozłożyć do ozdobnych miseczek żaroodpornych lub do jednego naczynia i zapiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu ozdobić
natką pietruszki i podawać na zimno.