ßßß Cookit - przepis na Śledź pod pierzynką

Śledź pod pierzynką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filety śledziowe 250 gramów
ziemniaki 2 sztuk
buraki 2 sztuk
cebula 2 sztuk
jabłka 1 sztuk
ogórki kiszone 1 sztuk
groszek konserwowy 0,5 puszka
pieczarki marynowane według uznania
oliwki według uznania
fasola czerwona według uznania
jajka 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
musztarda z gorczycą 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
majonez 125 mililitrów
jogurt naturalny 125 mililitrów
natka pietruszki według uznania
Wykonanie:
Wypłukane filety moczyć w wodzie lub mleku ok. 3 h . Ugotować ziemniaki w mundurkach, buraki w łupinach oraz jajko na twardo.
Osączone śledzie pokroić na nieduże kawałki. Obrane ziemniaki, buraki i cebulę pokroić w plastry.Ogórka i jabłko pokroić w drobna kosteczkę, a pieczarki, oliwki i jajko w plasterki. Osączyć fasole i groszek.
Sos: wymieszać majonez z jogurtem, musztardą i cukrem, dodać utarty z odrobiną soli czosnek.
W szklanym naczyniu układać warstwami wszystkie przygotowane składniki, może być nawet wiele pięter. Całość zalać sosem, udekorować natką i podawać.
Uwagi:
Tę potrawę można też przygotować używając tylko śledzie ziemniaki, buraki i cebulę (nie muszą być użyte wszystkie wymienione składniki).
Ogórek kiszony można zastąpić ogórkiem marynowanym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9709/Sledz-pod-pierzynka