ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegofilety śledziowe 250 gramówziemniaki 2 sztukburaki 2 sztukcebula 2 sztukjabłka 1 sztukogórki kiszone 1 sztukgroszek konserwowy 0,5 puszkapieczarki marynowane według uznaniaoliwki według uznaniafasola czerwona według uznaniajajka 1 sztukczosnek 2 ząbkimusztarda z gorczycą 1 łyżek stołowychcukier 1 łyżek deserowychmajonez 125 mililitrówjogurt naturalny 125 mililitrównatka pietruszki według uznaniaWykonanie:Wypłukane filety moczyć w wodzie lub mleku ok. 3 h . Ugotować ziemniaki w mundurkach, buraki w łupinach oraz jajko na twardo.Osączone śledzie pokroić na nieduże kawałki. Obrane ziemniaki, buraki i cebulę pokroić w plastry.Ogórka i jabłko pokroić w drobna kosteczkę, a pieczarki, oliwki i jajko w plasterki. Osączyć fasole i groszek.Sos: wymieszać majonez z jogurtem, musztardą i cukrem, dodać utarty z odrobiną soli czosnek.W szklanym naczyniu układać warstwami wszystkie przygotowane składniki, może być nawet wiele pięter. Całość zalać sosem, udekorować natką i podawać.Uwagi:Tę potrawę można też przygotować używając tylko śledzie ziemniaki, buraki i cebulę (nie muszą być użyte wszystkie wymienione składniki).Ogórek kiszony można zastąpić ogórkiem marynowanym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: