Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
filety śledziowe 250 gramów
ziemniaki 2 sztuk
buraki 2 sztuk
cebula 2 sztuk
jabłka 1 sztuk
ogórki kiszone 1 sztuk
groszek konserwowy 0,5 puszka
pieczarki marynowane według uznania
oliwki według uznania
fasola czerwona według uznania
jajka 1 sztuk
czosnek 2 ząbki
musztarda z
gorczycą 1 łyżek stołowych
cukier 1 łyżek deserowych
majonez 125 mililitrów
jogurt naturalny 125 mililitrów
natka pietruszki według uznaniaWykonanie:Wypłukane filety moczyć w wodzie lub
mleku ok. 3 h . Ugotować
ziemniaki w mundurkach,
buraki w łupinach oraz
jajko na twardo.Osączone
śledzie pokroić na nieduże kawałki. Obrane
ziemniaki,
buraki i
cebulę pokroić w plastry.
Ogórka i
jabłko pokroić w drobna kosteczkę, a
pieczarki,
oliwki i
jajko w plasterki. Osączyć
fasole i
groszek.Sos: wymieszać
majonez z
jogurtem,
musztardą i
cukrem, dodać utarty z odrobiną
soli czosnek.W szklanym naczyniu układać warstwami wszystkie przygotowane składniki, może być nawet wiele pięter. Całość zalać sosem, udekorować
natką i podawać.Uwagi:Tę potrawę można też przygotować używając tylko
śledzie ziemniaki,
buraki i
cebulę (nie muszą być użyte wszystkie wymienione składniki).
Ogórek kiszony można zastąpić
ogórkiem marynowanym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z RybWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: