ßßß Cookit - przepis na Sernik piętrowy

Sernik piętrowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
margaryna 1 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
żółtko 4 sztuk
cukier 1.75 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
sól według uznania
budyń śmietankowy 4 sztuk
brzoskwinie w puszce 1 sztuk
mleko według uznania
miód 5 łyżek stołowych
ser zmielony 1 kilogramów
cukier puder według uznania
jajko 4 sztuk
olejek cytrynowy według uznania
rodzynki 100 gramów
białko 4 sztuk
wiórki kokosowe 150 gramów
Wykonanie:
Z podanych składników na stolnicy wyrobić kruche ciasto i wylepić nim dno dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia (mąka,proszek do pieczenia, margaryna 0,5 kostki, smalec, śmietana, żółtka, cukier 0,75 szklanki, cukier waniliowy, szczypta soli).
Brzoskwinie odcedzić. Do syropu dolać mleka, tak aby było 1 litr płynu i na tym ugotować trzy budynie, dodając miód i cukru do smaku. Gorący budyń wylewamy na ciasto w blaszce, a na nim układamy pokrojone brzoskwinie, lekko wciskając w budyń, to posypujemy warstwą wiórek kokosowych i odstawiamy.
Miękką margarynę (0.5 kostki) ucieramy z cukrem (do smaku) i miodem (3 łyżki), dodając po żółtku i po trochę ser,aromat, proszek budyniowy. Wszystko dobrze ucieramy i łączymy z wymoczonymi rodzynkami, a na końcu z pianą ubitą na sztywno.Masę serową wylewamy na pozostałe warstwy w blaszce. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.
Pozostałe 4 białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i na koniec dosypujemy cukier (1 szklanka) i ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści, dodajemy wiórki kokosowe i łyżką mieszamy. Po ok. 50 minutach pieczenia wyjmujemy sernik i rozsmarowujemy na nim kokosową bezę, pieczemy jeszcze ok.15 - 20 minut, zmniejszając gaz.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4028/Sernik-pietrowy