Wykonanie
Zanim zaczęłam eksperymentować z przepisami,
ciastem, które u mnie w domu gościło najczęściej, był sernik z
brzoskwiniami. Przepis miałam z
serii książeczek wydawnictwa Prószyński i spółka. Jak dawno go nie robiłam, przypomniałam sobie jakis czas temu, kiedy przeglądałam swój stary zeszyt i na marginesie tego przepisu natknęłam się na komentarz : pyszny. Musiałam więc przypomnieć sobie tamten smak.

Składniki na ciasto:1
margaryna3 szklanki
mąki3 łyżeczki
cukru5
żółtek3 łyżeczki
proszku do pieczeniaZe składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Mniejszy kawałek włożyć do lodówki a większym wyłożyć formę wysmarowaną tłuszczem.Składniki na masę
serową:1/2
margaryny3
żółtka75 dag
sera1
budyń śmietankowy1/2 szklanki
cukru pudru1
cukier waniliowy1 puszka
brzoskwińrodzynki (opcjonalnie)
Ser przepuścić przez maszynkę 2
razy. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić.Masę
serową wyłożyć na ciasto, położyć pokrojone
brzoskwinie. Rozprowadzić na nich ubitą pianę z
białek i 4/5 szklanki
cukru. Na wierzch utrzeć zimne ciasto. Piec ponad godzinę.Smacznego:)