ßßß Cookit - przepis na vol. 291^^ ciasto Pleśniak.

vol. 291^^ ciasto Pleśniak.

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1/2 kg mąki
kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
4 żółtka
Przygotowanie (z moją swobodną interpretacją przepisu:) ):
Wysiekać tasakiem, aż do wyrobienia ciasta. Ciasto podzielić na trzy części, z czego jedną połączyć z kilkoma łyżeczkami kakao. Trzy części schować do zamrażalnika na kilkanaście minut. W tym czasie ubić 4 pozostałe białka na sztywną pianę. Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Otworzyć sobie słoiczek dżemu, albo powideł. Wyjąć jedną z części ciasta - tą bez kakao - i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Następnie zetrzeć część kakaową, na którą wyłożyć później należy nasze słodkie smarowidło. Przełożyć ubitą pianę z białej i zetrzeć ostatnią część ciasta na sam wierzch.
Piec 45 minut w 200 st. C.
Cóż.
Oczywiście wspaniałe są te fasolowe wypieki, czy cukiniowe słodkie wariacje. Pełnoziarniste muffiny również smakują wybornie, podobnie jak dziesiątki innych jednoporcjowych wypieków... ale pleśniak to klasyka z mojego okresu dorastania, niezmienny smak od lat! Ciasto hit w czasie moich studiów, szczególnie przypominające mi dom na pierwszym i drugim roku:)
Pycha!
Źródło:http://dziendobryagatko.blogspot.com/2013/11/vol-291-ciasto-plesniak.html