Wykonanie
Składniki:1/2 kg
mąkikostka
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia10 dag
cukru pudruopakowanie
cukru waniliowego4
żółtkaPrzygotowanie (z moją swobodną interpretacją przepisu:) ):Wysiekać tasakiem, aż do wyrobienia ciasta. Ciasto podzielić na trzy części, z czego jedną połączyć z kilkoma łyżeczkami
kakao. Trzy części schować do zamrażalnika na kilkanaście minut. W tym czasie ubić 4 pozostałe
białka na sztywną pianę. Przygotować blachę, wyłożyć papierem do pieczenia. Otworzyć sobie słoiczek
dżemu, albo powideł. Wyjąć jedną z części ciasta - tą bez
kakao - i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Następnie zetrzeć część
kakaową, na którą wyłożyć później należy nasze słodkie smarowidło. Przełożyć ubitą pianę z białej i zetrzeć ostatnią część ciasta na sam wierzch.Piec 45 minut w 200 st. C.
Cóż.Oczywiście wspaniałe są te
fasolowe wypieki, czy
cukiniowe słodkie wariacje. Pełnoziarniste muffiny również smakują wybornie, podobnie jak dziesiątki innych jednoporcjowych wypieków... ale pleśniak to klasyka z mojego okresu dorastania, niezmienny smak od lat! Ciasto hit w czasie moich studiów, szczególnie przypominające mi dom na pierwszym i drugim roku:)Pycha!