Wykonanie
Przepis na ten sernik znalazłam na wiaderku z
serem z firmy Turek, stąd taka nazwa :-) Ciasto bardzo smaczne, z ciemnym kruchym
ciastem, polecam...Składniki:2 1/2 szkl.
mąki3 łyżki
cukru pudru6
jajek2 łyżki
kakao2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kg
sera mielonego1 szkl.
cukru1
budyń śmietankowy1 kostka
masła lub
margaryny1
cukier waniliowy1 puszka
brzoskwińWykonanie:Posiekać 1/2 kostki
masła z
mąką, dodać
cukier puder, 5
żółtek,
kakao oraz 2 łyżeczki
proszku do pieczenia i wyrobić ciasto. Następnie schłodzić je w lodówce przez około 1 godzinę. Resztę
masła, 1/2 szkl.
cukru, 1
jajko,
cukier waniliowy ucierać na masę dodając powoli
ser. Gdy masa będzie puszysta i miękka wsypać
budyń i ponownie ucierać.
Białka ubić na sztywna pianę, dodać 1/2 szkl.
cukru oraz resztę
proszku do pieczenia. Około 3/4 ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną
bułką tartą blachę, rozprowadzić równomiernie masę
serową i ułożyć odsączone i pokrojone
brzoskwinie. Całość przykryć piana z
białek oraz utartą resztą ciasta. Piec w temp. 180 - 200 st. C przez około 40 minut.Dla urozmaicenia do ubitej piany można dodać 1 opakowanie
kisielu o dowolnym smaku.