ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekcukier 0,5 szklanekcukier waniliowy 1 sztukproszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychjajka 4 sztukśmietana 2 -3 łyżek stołowychmargaryna 0,5 sztuksmalec 3 łyżek stołowychsól 1 szczyptaolejek cytrynowy według uznaniamasa makowa 900 gramówWykonanie:Ciasto: na stolnicę przesiać mąkę, dodać margarynę, smalec, śmietanę, sól,żółtka,proszek do pieczenia, cukry i kilka kropel olejku cytrynowego. Nożem posiekać wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Z ciasta zrobić 4-5 kulek wielkości pimponga i na talerzyku wstawić do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki dużej blachy wyścielonej papierem do pieczenia.Masę makową wyjąć z puszki i wymieszać. Rozłożyć równomiernie na cieście. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i równomiernie, delikatnie rozłożyć na maku. Na pianę zetrzeć równomiernie, na grubych oczkach zmrożone ciasto. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach na złoty kolor. Zimne ciasto można posypać cukrem pudrem lub polukrować lukrem cytrynowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: