ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegotwaożek 750 gramówjajka 5 sztukcukier 150 gramówaromat cytrynowy 20 kroplecukier waniliowy 1 porcjabudyń waniliowy 2 sztukmleko 250 mililitrówrodzynki 4 łyżek stołowychproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychmąka 1/2 kilogramówmargaryna 1 kostekżółtka 3-4 sztukproszek do pieczenia 3 łyżek deserowychśmietana kwaśna 3 łyżek stołowychcukier 1/2 szklanekcukier waniliowy 1 porcjawiórki kokosowe 200 gramówcukier 1/2 szklanekWykonanie:Mąkę wymieszać z 3 łyżeczkami proszku, posiekać z margaryną, żółtkami, kwaśną śmietaną, dodać cukier i cukier waniliowy, zarobić ciasto. Wyłożyć nim formę do pieczenia nasmarowaną uprzednio masłem.Zmielony dwukrotnie twaróg wymieszać z 5 żółtkami, cukrem, aromatem cytrynowym, cukrem waniliowym, budyniami, wlać mleko i wsypać 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Miksować bardzo dokładnie, około 10-15 minut. Dodać ubitą na sztywną pianę białek z 5 jaj. Wymieszać delikatnie łyżką. Dodać sparzone i oprószone mąką rodzynki, wymieszać. Masę twarogową wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 180 stopni.Białka pozostałe z kruchego ciasta ubić na sztywno z połową szklanki cukru. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać łyżką. Wyłożyć na ciasto po około 10 minutach pieczenia, wstawić z powrotem do piekarnika aż wierzch ładnie się zarumieni(około 50min.)Dowolnie udekorować.Autor: IzkaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor: marzeniewData: 2009-04-13Pięknie pięknie muszę spróbowaćDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: