Wykonanie
Ten sernik piekłam już dosyć dawno, i już całkiem o nim zapomniałam, ale przeglądając zdjęcia natknęłam się na jeszcze nie wykorzystane i nadrabiam zaległości. Szczególnie że już święta za pasem i najwyższy czas wybrać jakie ciasta będziemy piec na święta. Polecam sernik z
olejem, ponieważ jest wilgotny i naprawdę pyszny.
Ciasto:2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2
żółtka3/4 szklanka
cukru15 dag
margaryny3 łyżki kwaśnej
śmietany1
cukier waniliowyWykonanie:Z podanych składników zagnieść ciasto i na godzinę włożyć do lodówki. Następnie ciasto rozłożyć na dużej blaszce.Masa serowa:1,2 kg
białego sera5 jaj1
budyń waniliowy1 szklanka
mleka1/2 szklanki
oleju1 szklanka
cukruWykonanie:
Ser zmielić dwukrotnie.
Żółtka utrzeć z
cukrem, gdy utarte dodać
olej oraz
zmielony ser. Następnie dodać
budyń oraz
mleko. Wszystko razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę
serową. Wylać na blaszkę wyłożoną
ciastem kruchym i piec1 godz. w 180 st. C.Smacznego!