Wykonanie
Sernik złota rosa podejście drugie. :-) Wyszedł znacznie smaczniejszy niż z poprzedniego przepisu (KLIK). Na tyle dobry, że nie chcę eksperymentować dalej i to właśnie do tego przepisu
będę wracać kiedy najdzie mnie ochota na ten właśnie sernik. Jest bardziej zbity i
serowy a ciasto miękkie. Ideał! Przepis przekazywany z rąk do rąk, pochodzi od wiejskich gospodyń. :-)
Ciasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru + 2 czubate łyżki140g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajkaMasa serowa:1 kg
twarogu3
żółtka1 szklanka
cukrucukier waniliowybudyń waniliowy1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mlekaPianka:3
białka1/4 szklanki
cukru1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i wykładamy na blachę. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i do jeszcze zimnego wstawiamy blaszkę z
ciastem. Pieczemy około 10 minut, czyli w czasie kiedy będziemy przygotowywać masę
serową.
2. W wysokiej misce umieszczamy składniki na masę
serową. Miksujemy do połączenia składników.
3. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i wylewamy na nie masę
serową.
4. Przygotowujemy piankę. W misce umieszczamy
białka i
cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania sztywnej piany. Po 30 minutach wyciągamy ciasto z piekarnika i wykładamy na nie pianę.
5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika. Po upływie 10 minut temperaturę zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy tak długo, by czas spędzony w piekarniku wynosił godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy tam sernik na 30 minut. Następnie studzimy na blacie i przekładamy do lodówki.Tak wygląda zaraz po upieczeniu :
A tak po nocy spędzonej w lodówce (już w wersji uszczuplonej:))