ßßß
Żeby nie było, podam przepis oryginalny, taki jaki otrzymałam. Jednak zaznaczam!!! Ja osobiście nigdy nie piekę go z ciastowym spodem. Zupełnie mi nie współgra jego delikatność z ciężkim kruchym ciastem. Ale decyzja czy piec go na cieście czy bez niego należy już do Was.Potrzebujecie:Ciasto:3 szklanki mąki3 żółtka1 kostka margaryny do wypieków1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukruZ podanych składników zagnieść kruche ciasto. Dokładnie je ugniatając aby wszystkie składniki połączyły się dobrze. Wykleić nim blachę o wymiarach 24x38cm.Masa serowa:1kg twarogu w wiaderku3 jajka1 szkl. cukru1 cukier waniliowy1 budyń śmietankowy1/2 szklanki oleju1/2 buteleczki olejku śmietankowego1 szklanka mlekaBeza:3 białka1 szkl cukruZ 3 białek ubić sztywną pianę. W osobnym naczyniu zmiksować resztę składników. Na koniec dodać ubite białka i ostrożnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Wlać masę do blaszki i piec około 45 minut w 170 stopniach.Przed końcem pieczenia ubić pianę z 3 białek, stopniowo dosypując do niej cukier i ubijać aż będzie sztywna. Wyjąć ciasto z piekarnika i nałożyć delikatnie rozprowadzając pianę. Piec jeszcze 15 minut w temperaturze 200 stopni.Sernik jest delikatny, puszysty, lekki i niesamowicie pyszny. Jednak nie mam szczęścia do występowania zjawiska „rosy” :(Nie wiem w czym tkwi mój błąd, że nie chce mi ona wyjść? Podpowiecie?Ostatnio niestety już kilkukrotnie zawiodłam się na serku którego używałam zawsze, od wspomnianych wielu lat. A był nim wiaderkowy „President”. Czy Wy również zaobserwowaliście że serniki z niego nie wychodzą już takie jak kiedyś?Jeśli możecie polecić mi jakiegoś godnego następcę to piszcie w komentarzach. Za każdą radę będę bardzo wdzięczna :)Pozostaje mi czekając na Wasze cenne rady życzyć Smacznego i miłego dnia :)