Wykonanie
« Powrót  Opis:Bardzo pyszny jabłecznik. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
żółtka 3 sztuk
margaryna 0,5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 0,5 szklanek
jabłka 1,5 kilogramów
rodzynki 100 gramów
Cynamon 2 łyżek deserowych
cukier według uznania
kisiel morelowy 1 szklanek
białka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
wiórki kokosowe 300 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: do przesianej
mąki dodać,
cukier,
cukier waniliowy,
żółtka,
margarynę,
smalec,
śmietanę,
proszek do pieczenia, szczyptę
soli, wszystko posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia.Obrane
jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wymoczone, osączone
rodzynki,
cynamon,
kisiel w proszku, mieszając, doprawić
cukrem do smaku. Masę
jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
Białka ubić ze szczyptą
soli, pod koniec dodawać porcjami
cukier i ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Wsypać
wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Bezę kokosową równomiernie rozłożyć na jabłkach i wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.Uwagi:Na to ciasto najlepsze są
jabłka kwaśne.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: