ßßß Cookit - przepis na Kokosowy jabłecznik

Kokosowy jabłecznik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Bardzo pyszny jabłecznik. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
żółtka 3 sztuk
margaryna 0,5 kostek
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
cukier 0,5 szklanek
jabłka 1,5 kilogramów
rodzynki 100 gramów
Cynamon 2 łyżek deserowych
cukier według uznania
kisiel morelowy 1 szklanek
białka 3 sztuk
cukier 1 szklanek
wiórki kokosowe 300 gramów
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Ciasto: do przesianej mąki dodać, cukier, cukier waniliowy, żółtka, margarynę, smalec, śmietanę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, wszystko posiekać nożem i wyrobić kruche ciasto. Rozwałkować i wylepić nim dno i boki dużej blachy, wyścielonej papierem do pieczenia.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać wymoczone, osączone rodzynki, cynamon, kisiel w proszku, mieszając, doprawić cukrem do smaku. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodawać porcjami cukier i ubijać, aż do jego rozpuszczenia. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Bezę kokosową równomiernie rozłożyć na jabłkach i wyrównać. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Na to ciasto najlepsze są jabłka kwaśne.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7559/Kokosowy-jablecznik