Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
margaryna 0,5 kostek
cukier 4 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
żółtka 4 sztuk
smalec 2 łyżek stołowych
śmietana 2 łyżek stołowych
wisnie kandyzowane według uznaniapaseczki skórki
pomarańczy według uznania
jabłka 1,5 kilogramów
roszynki 50 gramów
cukier 100 gramów
Cynamon 1 łyżek deserowych
goździki mielone 1 szczypta
białka 4 sztuk
cukier 200 gramów
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1,5 łyżek deserowychWykonanie:Ciasto: z przesianej
mąki,
margaryny, 4 łyżek
cukru,
cukru waniliowego,
śmietany,
proszku do pieczenia,
żółtek, szczypty
soli oraz
smalcu zagnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki, a resztę ciasta wstawić do zamrażalnika.Obrane
jabłka zetrzeć na grubych oczkach i wymieszać z 100g
cukru, wymoczonymi, osączonymi
rodzynkami,
cynamonem oraz
goździkami.Schłodzone 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim dno oraz boki dużej blaszki, wyścielonej papierem do pieczenia, a na nim rozłożyć nadzienie
jabłkowe. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Białka ubić ze szczypta
soli na sztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać 200g
cukru. Ubijać, aż do całkowitego rozpuszczenia się
cukru, aż piana stanie się lśniącą.
Bezę rozłożyć równomiernie na szarlotce, a ciasto z zamrażalnika zetrzeć bezpośrednio na pianę. Piec jeszcze 20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem udekorować
wiśniami oraz
skórką pomarańczową.Uwagi:
Jabłka można zastąpić gotowym nadzieniem
jabłkowym ze słoika.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: