Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z
bezą. Ciasto jest pyszne.
Jabłka mocno pachną
cynamonem, a
beza jest puszysta w środku i chrupka na zewnątrz.
Składniki ciasta:1,5 szklanki
mąki (250 g)płaska łyżeczka
cukru z
wanilią80 g
cukru8 g
proszku do pieczenia80 g
margaryny do pieczenia3 łyżki
śmietany3
żółtkaSkładniki
bezy:3
białka0,75 szklanki
cukruSkładniki na warstwę z
jabłek:1 kg
jabłek2 czubate łyżeczki
cynamonu1
kisiel pomarańczowyWykonanie ciasta:Do miski wrzucamy
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy,
proszek do pieczenia, pokrojoną na mniejsze kawałki
margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach. Dodajemy
śmietanę i
żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników).Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk, najlepiej jest zrobić to widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy
cynamon oraz
kisiel i całość dokładnie mieszamy.Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy
bezę. Trwa to około 3 minuty.
Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli
cukier, nie przerywając ubijania. Masa
zrobi się gęsta i błyszcząca.Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego
jabłka, a następnie
bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część ciasta. Zimne ciasto nie będzie się już lepić do rąk.Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach.Smacznego :)Przepis dołączam do akcji: