ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na szarlotkę z bezą. Ciasto jest pyszne. Jabłka mocno pachną cynamonem, a beza jest puszysta w środku i chrupka na zewnątrz.
Składniki ciasta:
1,5 szklanki mąki (250 g)
płaska łyżeczka cukru z wanilią
80 g cukru
8 g proszku do pieczenia
80 g margaryny do pieczenia
3 łyżki śmietany
3 żółtka
Składniki bezy:
3 białka
0,75 szklanki cukru
Składniki na warstwę z jabłek:
1 kg jabłek
2 czubate łyżeczki cynamonu
1 kisiel pomarańczowy
Wykonanie ciasta:
Do miski wrzucamy mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy szybko w rękach. Dodajemy śmietanę i żółtka i wszystko krótko mieszamy (tylko do połączenia się składników).
Ciasto będzie zwarte, ale bardzo kleiste.
3/4 ciasta wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Ponieważ ciasto bardzo klei się do rąk, najlepiej jest zrobić to widelcem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę z termoobiegiem. Pozostałe ciasto wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cynamon oraz kisiel i całość dokładnie mieszamy.
Gdy spód ciasta kończy się zapiekać przygotowujemy bezę. Trwa to około 3 minuty.
Białka ubijamy mikserem. Gdy są ubite dodajemy powoli cukier, nie przerywając ubijania. Masa zrobi się gęsta i błyszcząca.
Po 15 minutach wyciągamy podpieczony spód ciasta. Wykładamy na niego jabłka, a następnie bezę. Na wierzchu ciasta rozkładamy pozostałą część ciasta. Zimne ciasto nie będzie się już lepić do rąk.
Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 55 minut w 175 stopniach.
Smacznego :)
Przepis dołączam do akcji:
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/11/szarlotka-z-beza.html