Wykonanie
Żeby odpocząć trochę od piankowych mas na bazie
serka mascarpone i
bitej śmietany zrobiłam szarlotkę budyniową. Nie jest to, jak można pomyśleć czytając tytuł, ciasto z gotowanym
budyniem. Tym razem do
jabłek dodałam zamiast
galaretki proszek budyniowy, który też świetnie związał masę
jabłkową i nadał ciastu nieco odmienną nutę.
Składniki na ciasto:300 g
mąki200 g
margaryny100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany4
żółtkaZimną
margarynę posiekać z
mąką, proszkiem i
cukrem, dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.Składniki na masę z
jabłek:1 kg
jabłek np. szara reneta2 budynie
waniliowecukier do smaku1/2 łyżeczki
cynamonuJabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną
wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać
cukier i
cynamon. Kiedy
jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek budyniowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.Na schłodzone ciasto wyłożyć zimną masę z
jabłek na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)