kruche ciasto:25 dag margarynypół szklanki cukru3 czubate szklanki mąki4 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki śmietany (kwaśnej)cukier waniliowymasa:1 kg jabłekcukier waniliowycynamon1. mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia posiekać nożem z margaryną.2. dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, śmietanę i wyrobić ciasto.3. ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.4. jabłka obrać, pokroić i ugotować z cukrem waniliowym.5. ciasto możemy zrobić na 2 sposoby:a)połowę ciasta rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem dużą blachę. Wyłożyć jabłka, posypać cynamonem. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem, ponakłuwać widelcem lubb)połowę ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach na wyłożoną papierem dużą blachę, wyłożyć jabłka, posypać cynamonem, pozostałe ciasto zetrzeć na jabłka (tutaj radzę ciasto włożyć na godzinędo zamrażalnika zamiast do lodówki)6. piec 30-40 min w 180 stopniach C.ja uwielbiam szarlotkę na ciepło z lodami(wersja z tarkowanym ciastem a powyżej z rozwałkowanym)