Wykonanie
Ostatnio zrobiło się u mnie
kisielowo i budyniowo. Dzisiaj chyba ostatnia propozycja z tej
serii mianowicie szarlotka kisielowa.
Kisiel dodałam do zesmażonych
jabłek zamiast
galaretki czy budyniu. Efekt bardzo
cytrynowy, delikatny, pyszny. Bardzo polecam. Jestem pewna, że wszystkim wielbicielom szarlotki przypadnie do gustu.
Składniki na ciasto:300 g
mąki200 g
margaryny100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany4
żółtkaZimną
margarynę posiekać z
mąką, proszkiem i
cukrem, dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Pierwszą część rozwałkować na blachę o wymiarach 24/36 cm.Składniki na masę z
jabłek:1 kg
jabłek np. szara reneta2
kisiele cytrynowecukier do smaku1/2 łyżeczki
cynamonuJabłka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i umieści garnku. Podlać odrobiną
wody i prażyć, aż zaczną się rozpadać, dodać
cukier i
cynamon. Kiedy
jabłka mają już pożądaną konsystnecję wsypać proszek
kisielowy, wymieszać i zagotować. Wystudzić.Na rozwałkowane ciasto wyłożyć zimną masę z
jabłek na wierzch rozwałkować drugą połowę ciasta.. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)