Wykonanie
Dziś bardzo proste i smaczne ciasto z
jabłkami. Bardzo stary i sprawdzony przepis na ciasto kruche. Doskonałe do popołudniowej
kawy. Polecam!
Składniki:4 szklanki
mąki1,5 kostki
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtek1 całe
jajo1 szklanka
cukru3 łyżki
śmietany1 kg
jabłekcynamonWykonanie:
Mąkę posiekać z
margaryną i
cukrem, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę 33x21 wyłożyć papierem lub wysmarować i wysypać
tartą bułką. 2/3 ciasta rozwałkować wyłożyć nim blaszkę i boki.
Jabłka obrać wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Poukładać na cieście lekko posypać
cukrem i obficie
cynamonem. Drugą część ciasta również rozwałkować i przełożyć na
jabłka. Piec ok. 60 minut w 180 st. C.Po wystudzeniu posypać
cukrem pudrem.Smacznego!