Wykonanie
Rozpływająca się w ustach szarlotka w sam raz na pochmurny dzień ;) Przepis znalazłam na stronie http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/szarlotka-ciasto .Ciasto:3 szklanki
mąki1,5 kostki
margarynyniecała szklanka
cukru4
żółtka1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek1 łyżka
cynamonu3 łyżki
cukruMąkę przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia. Dodać
margarynę, posiekać nożem. Dodać
żółtka i
cukier, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do zamrażarki.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dodać
cukier i
cynamon. Dokładnie wymieszać. Przesmażyć ok. 15 min. Odstawić do wystygnięcia. Połową ciasta wylepić posmarowaną tłuszczem i obsypaną
bułką tartą formę. Przykryć
jabłkami. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec 40-45 min w 180ºC. Prze podaniem posypać
cukrem pudrem.Tak wyglądała przed upieczeniem:
A tak po:
Smacznego ;)