Wykonanie
składniki:40 dag
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia16 dag
margaryny8 łyżek
śmietany8 łyżek
cukru pudru2
żółtka1 opakowanie
cynamonu1 kg
jabłek10 dag
rodzynek8 łyżeczek
cukruJabłka obrać i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).Mieszamy z ośmioma łyżeczkami
cukru i 3 łyżeczkami
cynamonu.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
margarynę,
śmietanę,
cukier puder i
żółtka łączymy, a następnie ugniatamy. Dzielimy ciasto na dwie połowy. Pierwszą wykładamy blaszkę do ciasta, nakładamy starte
jabłka, posypujemy
cynamonem i wysypujemy
rodzynki. Drugą część kładziemy na całość, jako "przykrycie" ciasta. Wkładamy do piekarnika na 45 min , temp. 180 stopni.Po ostygnięciu, ciasto posypujemy
cukrem pudrem oraz
cynamonem. Podajemy np. z
lodami.