ßßß
ŹródłoSkładniki:500 g mąki krupczatki250 g margaryny90 g cukru2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka2 łyżki śmietany3 kg szarej renety (żadna inna odmiana się nie nadaje)3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonuPiekarnik rozgrzać do 160 stopni. Margarynę posiekać z mąką , cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść krótko ciasto. 2/3 ciasta odkroić, rozwałkować i wyłożyć nim przygotowaną wcześniej blachę 22x30 cm. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika a formę z ciastem do lodówki. W czasie gdy ciasto się chłodzi obrać jabłka. Pokroić je w cienkie talarki i delikatnie wymieszać z cukrem i cynamonem. Wykładać je na schłodzone ciasto, poziomymi warstwami, lekko dociskając. Zamrożone ciasto zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 60 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.Smacznego:)