Wykonanie
Jabłecznik dziś ponoć króluje na każdym
stole..u mnie oczywiście też....u mnie w
sumie to jest szarlotka tatrzańska upieczona w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę .Ciasto z dużą ilością
jabłek pokrojonych w cienkie plasterki...i jak to u mnie czasem bywa zapomniałam kupić
jabłek...ale sąsiad ma kilka jabłonek i znalazłam trochę ..u nas w tym roku jakoś urodzaju na
jabłka nie ma..i zrobiłam z mniejszej ilości
jabłek ..i
jabłka nie były krojone, aż tak cienko jak podaje przepis..
500 g
mąki krupczatki [ dałam zwykłą pszenną]250 g
margaryny90 g
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka2 łyżki
śmietany3 kg szarej renety3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonuRozgrzać piekarnik do 160°C.
Margaryna,
śmietana i
jajka muszą być zimne. Szybko posiekać razem
mąkę, proszek,
margarynę i
cukier puder, dodać
żółtka,
śmietanę i szybko zagnieść spójne ciasto.Wyłożyć formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylepić 2/3 ciasta i wstawić razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schować w woreczku do zamrażarki. Obrać i pozbawić gniazd nasiennych wszystkie
jabłka. Pozostawić je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokroić
jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój
jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki. Do miski, w której są
jabłka, dodać puder ,
cynamon i delikatnie wymieszać, by
przyprawy oblepiły wszystkie
jabłka [delikatnie aby, nie połamać plasterków].Na wychłodzone ciasto w blasze wyłożyć wszystkie
jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie docisnąć i wyrównać. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalnika. Piec ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posypać pudrem.
Razem ze mną szarlotkę piekły:Lidia