ßßß
500g mąki krupczatki250g margaryny (dałam masło)90g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 żółtka (dałam 3, bo miałam małe)2 łyżki śmietany3 kg szarej renety (dałam ok.1,5kg)3 łyżki cukru pudru2 łyżeczki cynamonuMargaryna, śmietana i jajka muszą być zimne.Posiekaj margarynę, mąkę, proszek i cukier puder.Dodaj żółtka i śmietaną, szybko zagnieć ciasto.Formę o wielkości ok.20x30cm wyłóż papierem i wylep dno formy 2/3 części ciasta.Razem z formą wstaw do lodówki, a resztę ciasta do zamrażalnika na ok.30-60min.Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na pół lub ćwiartki.Za pomocą tarki (czy innego sprzętu, lub za pomocą noża) pokrój na cienkie plasterki.Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon i cukier puder- wymieszaj delikatnie.Wyjmij ciasto z lodówki i nakładaj jabłuszka poziomo.Powinna wyjść gruba warstwa(ok.6cm, u mnie o połowę mniejsza).Dociśnij i wyrównaj.Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.Piecz w piekarniku nagrzanym do 160st.C przez ok.60-80min.