Wykonanie
Najlepiej się robi.Gdy ma się pomocnika.W postaci Ukochanego.Gdy On ściera
jabłka na tarce.A Ty ugniatasz ciasto.I
potem ten zapach
cynamonu w całym domu.I wspomnienie naszych wspólnych Tatr.Tak, cudownie było właśnie tam się zakochać...inspiracja
500g
mąki krupczatki250g
margaryny (dałam
masło)90g
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka (dałam 3, bo miałam małe)2 łyżki
śmietany3 kg szarej renety (dałam ok.1,5kg)3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonuMargaryna,
śmietana i
jajka muszą być zimne.Posiekaj
margarynę,
mąkę, proszek i
cukier puder.Dodaj
żółtka i
śmietaną, szybko zagnieć ciasto.Formę o wielkości ok.20x30cm wyłóż papierem i wylep dno formy 2/3 części ciasta.Razem z formą wstaw do lodówki, a resztę ciasta do zamrażalnika na ok.30-60min.Obierz
jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na pół lub ćwiartki.Za pomocą tarki (czy innego sprzętu, lub za pomocą noża) pokrój na cienkie plasterki.Do pokrojonych
jabłek dodaj
cynamon i
cukier puder- wymieszaj delikatnie.Wyjmij ciasto z lodówki i nakładaj jabłuszka poziomo.Powinna wyjść gruba warstwa(ok.6cm, u mnie o połowę mniejsza).Dociśnij i wyrównaj.Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.Piecz w piekarniku nagrzanym do 160st.C przez ok.60-80min.