ßßß Cookit - przepis na Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska

nazwa

Wykonanie

Najlepiej się robi.
Gdy ma się pomocnika.
W postaci Ukochanego.
Gdy On ściera jabłka na tarce.
A Ty ugniatasz ciasto.
I potem ten zapach cynamonu w całym domu.
I wspomnienie naszych wspólnych Tatr.
Tak, cudownie było właśnie tam się zakochać...
inspiracja
500g mąki krupczatki
250g margaryny (dałam masło)
90g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka (dałam 3, bo miałam małe)
2 łyżki śmietany
3 kg szarej renety (dałam ok.1,5kg)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne.
Posiekaj margarynę, mąkę, proszek i cukier puder.
Dodaj żółtka i śmietaną, szybko zagnieć ciasto.
Formę o wielkości ok.20x30cm wyłóż papierem i wylep dno formy 2/3 części ciasta.
Razem z formą wstaw do lodówki, a resztę ciasta do zamrażalnika na ok.30-60min.
Obierz jabłka, usuń gniazda nasienne, pokrój na pół lub ćwiartki.
Za pomocą tarki (czy innego sprzętu, lub za pomocą noża) pokrój na cienkie plasterki.
Do pokrojonych jabłek dodaj cynamon i cukier puder- wymieszaj delikatnie.
Wyjmij ciasto z lodówki i nakładaj jabłuszka poziomo.
Powinna wyjść gruba warstwa(ok.6cm, u mnie o połowę mniejsza).
Dociśnij i wyrównaj.
Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 160st.C przez ok.60-80min.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/10/gdy-pachnie-w-caym-domu.html