Wykonanie
Witajcie! Ta szarlotka to pierwsze ciasto jakie upiekłam od narodzin synka. Jest to typowy jesienny wypiek z szarą renetą i
cynamonem. Polecam!
Składniki:25 dag
mąki tortowej25 dag
mąki krupczatki250 g
margaryny /
masła100 g
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia3
żółtka2 łyżki kwaśnej
śmietanyNadzienie:2 kg
jabłek (szarej renety)2-3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
cynamonu1
cukier waniliowySposób wykonania:1.
Mąki,
cukier i proszek mieszamy, siekamy z zimną
margaryną, dodajemy
żółtka,
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy na części 1/3 i 2/3, mniejszą wkładamy na godzinę do zamrażalnika, a większą częścią ciasta wykładamy blaszkę (24x36 cm). Blaszkę wkładamy do lodówki.2. W międzyczasie obieramy
jabłka, kroimy w cienkie plasterki (np. na szatkownicy). Dodajemy
cukier puder,
cukier waniliowy i
cynamon, delikatnie mieszamy.3.
Jabłka wykładamy na schłodzone ciasto, docisnąć, wierzch posypać tartym
ciastem z zamrażarki.4. Całość piec w 170 st. C przez około 1 godzinę.5. Gotowe ostudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.Smacznego!!!Źródło: Arabeska waniliowa