Wykonanie
Uwielbiam ją! Kocham to ciasto miłością szczerą i wielką. Zawsze gdy je zrobię znika w mig. Nigdy nie zalega. Od rodziców dostałam sporo
jabłek, więc nie szczędzę i robię to ciacho co jakiś czas. Jedno z pierwszych, podstawowych, które upiec powinna każda szanująca się pani domu ;) czy też domu pan :)SKŁADNIKIciasto400 g
mąki5 łyżek
cukru2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 kostka
margaryny4
żółtkaszczypta
soli2 łyżki gęstej
śmietany lub
jogutru greckiegopiana
białka z 4
jajekszczypta
soliszklanka
cukrunadzieniekilogram
jabłekcynamonWYKONANIEDo
mąki dodajemy
cukier, proszek,
sól.
Margarynę dzielimy na kawałki i dodajemy do
mąki. Siekamy nożem
mąkę z tłuszczem, do momentu aż z
margaryny zrobia się małe kawałeczki.Dodajemy
żółtka i
śmietanę. Zagniatamy ciasto. 2/3 schładzamy w lodówce przez 20-30 min, 1/3 przez ten czas zamrażamy.W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy farsz.
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kawałeczki i zesmażamy . Dodajemy
cynamon. Odstawiamy.2/3 ciasta z lodówki wałkujemy i wykładamy na blaszkę. Na ciasto kładziemy farsz.Z
białek i
cukru ubijamy sztywną pianę, którą pokrywamy
jabłka.Wyjmujemy pozostałe ciasto z zamrażalnika i scieramy je na tarce jarzynowej , bezpośrednio na pianę z
białek. Pieczemy wszystko w 180 stopniach przez ok 45 min.