Wykonanie
Przepis na tę szarlotkę znalazłam 15, może nawet 20 lat temu w Poradniku Domowym. Z innego przepisu, szarlotki na kruchym cieście, nie zrobię i już! :)
Składniki:3 szklanki
mąki4
jajka (oddzielnie
żółtka i oddzielnie
białka)kostka
margaryny2 łyżki
śmietanyłyżeczka
proszku do pieczenia1 i 1/2 szklanki
cukru6
jabłekMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i dodać pół szklanki
cukru,
śmietanę,
żółtka,
margarynę i szybko zagnieść ciasto. 1/3 ciasta oderwać, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na ok. 30 minut do zamrażarki. Resztą wyłożyć brytfankę
Jabłka obrać, wydrążyć ogryzek i zetrzeć
owoce na tarce o dużych oczkach. Można odcisnąć
Jabłkami wyłożyć ciastoNagrzać piecyk na 180 stopni CZ
białek najpierw ubijamy pianę, a gdy już będzie ubita na sztywno dodajemy powoli
cukier i nadal ubijamyNastępnie pianę układamy na
jabłka1/3 odłożonego ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na pianęPieczemy ok. 50-60 minut
Gdy wystygnie można posypać ciasto
cukrem pudrem. Ja nie posypywałam, ponieważ ciasto było dosyć słodkie.Smacznego :)