Wykonanie
W życiu jedliśmy niezliczoną ilość szarlotek jednak ta, którą prezentujemy to istna królowa pośród nich. Przepis jest naszym rodzinnym skarbem kulinarnym, który towarzyszy nam już od bardzo dawna. Prezentujemy go dzięki uprzejmości babci Marysi, która zechciała podzielić się z nami tą pilnie strzeżoną recepturą
Składniki:Ciasto550 g
mąki (ok. 4 szklanki)140 g
cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)4
żółtka250 g
margaryny30 g
proszku do pieczenia (1 kopiata łyżka)10 g
cukru waniliowego2 łyżki gęstej
śmietany1 łyżka
smalcuWarstwa
jabłek600 g obranych, startych na grubej tarce
jabłek2 łyżki
cukrucynamonPrzygotowanie:
Mąkę i
cukier przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj do nich
żółtka,
margarynę,
proszek do pieczenia,
cukry waniliowe,
śmietanę i
smalec. Całość wyrób na gładkie ciasto.Ciasto podziel na 2 części.Jedną z części rozwałkuj i wyłóż na wcześniej wysmarowąj
masłem blachę, tworząc tym samym dolną warstwę ciasta. Na jej wierzch wyłóż
jabłka. Posyp je 2 łyżkami
cukru i
cynamonem. Całość przykryj pozostałym, rozwałkowanym
ciastem.Tak przygotowaną szarlotkę włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 160 st. Piecz od 40min – do 1h 30 min. Długość pieczenia zależy od tego na jakiej blasze pieczesz. Im mniejsza i ciasto wyższe tym dłużej piecz.Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij z piekarnika i posyp
cukrem pudrem.Smacznego!