ßßß Cookit - przepis na Szarlotka Babci Marysi

Szarlotka Babci Marysi

nazwa

Wykonanie

W życiu jedliśmy niezliczoną ilość szarlotek jednak ta, którą prezentujemy to istna królowa pośród nich. Przepis jest naszym rodzinnym skarbem kulinarnym, który towarzyszy nam już od bardzo dawna. Prezentujemy go dzięki uprzejmości babci Marysi, która zechciała podzielić się z nami tą pilnie strzeżoną recepturą
Składniki:
Ciasto
550 g mąki (ok. 4 szklanki)
140 g cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)
4 żółtka
250 g margaryny
30 g proszku do pieczenia (1 kopiata łyżka)
10 g cukru waniliowego
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka smalcu
Warstwa jabłek
600 g obranych, startych na grubej tarce jabłek
2 łyżki cukru
cynamon
Przygotowanie:
Mąkę i cukier przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj do nich żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, cukry waniliowe, śmietanę i smalec. Całość wyrób na gładkie ciasto.
Ciasto podziel na 2 części.
Jedną z części rozwałkuj i wyłóż na wcześniej wysmarowąj masłem blachę, tworząc tym samym dolną warstwę ciasta. Na jej wierzch wyłóż jabłka. Posyp je 2 łyżkami cukru i cynamonem. Całość przykryj pozostałym, rozwałkowanym ciastem.
Tak przygotowaną szarlotkę włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 160 st. Piecz od 40min – do 1h 30 min. Długość pieczenia zależy od tego na jakiej blasze pieczesz. Im mniejsza i ciasto wyższe tym dłużej piecz.
Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło:http://panipanidomu.pl/szarlotka-babci-marysi