ßßß
Składniki:Ciasto550 g mąki (ok. 4 szklanki)140 g cukru pudru (ok. 3/4 szklanki)4 żółtka250 g margaryny30 g proszku do pieczenia (1 kopiata łyżka)10 g cukru waniliowego2 łyżki gęstej śmietany1 łyżka smalcuWarstwa jabłek600 g obranych, startych na grubej tarce jabłek2 łyżki cukrucynamonPrzygotowanie:Mąkę i cukier przesiej przez sitko do miseczki. Dodaj do nich żółtka, margarynę, proszek do pieczenia, cukry waniliowe, śmietanę i smalec. Całość wyrób na gładkie ciasto.Ciasto podziel na 2 części.Jedną z części rozwałkuj i wyłóż na wcześniej wysmarowąj masłem blachę, tworząc tym samym dolną warstwę ciasta. Na jej wierzch wyłóż jabłka. Posyp je 2 łyżkami cukru i cynamonem. Całość przykryj pozostałym, rozwałkowanym ciastem.Tak przygotowaną szarlotkę włóż do wcześniej rozgrzanego piekarnika do 160 st. Piecz od 40min – do 1h 30 min. Długość pieczenia zależy od tego na jakiej blasze pieczesz. Im mniejsza i ciasto wyższe tym dłużej piecz.Kiedy ciasto będzie gotowe wyciągnij z piekarnika i posyp cukrem pudrem.Smacznego!