ßßß Cookit - przepis na Szarlotka pychotka

Szarlotka pychotka

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
margaryna 0,75 kostek
cukier puder 100 gramów
żółtka 3 sztuk
śmietana 1 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
sól 1 szczypta
bułka tarta 1 łyżek stołowych
jabłka 1,5 kilogramów
cukier 2 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
Cynamon 1 łyżek deserowych
białka 3 sztuk
cukier puder według uznania
Wykonanie:
Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, a potem pokroić jeszcze w plasterki. Podgrzewać na suchej teflonowej patelni, mieszając, aż lekko zmiękną i część wody odparuje. Wtedy dodać cukier i cukier waniliowy, nadal podgrzewać, póki jabłka zupełnie nie zmiękną i póki cała woda nie odparuje. Masę jabłkową wymieszać z cynamonem i ostudzić.
Ciasto: przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną, dodać cukier puder, szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. 1/3 porcji owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, pozostałe 2/3 tez owinąć w folię, ale włożyć do lodówki na 60 minut. Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, posypać łyżką bułki tartej, posmarować masą jabłeczną, a po wyrównaniu powierzchni - ubita z białek sztywną pianą. Ciasto z zamrażalki zetrzeć na grubych oczkach wprost na pianę. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach, na złoty kolor, wystudzić. Jeszcze ciepłą szarlotkę posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Jeśli jabłka trudno miękną, należy zmniejszyć gaz do minimum i przykryć garnek pokrywką, aby puściły sok, po czym odkryć i podgrzewając odparować. Nie należy podlewać jabłek wodą, bo szybko się rozgotują i trudno będzie tę wodę odparować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Komentarze:
Autor: marszaba
Data: 2009-10-11
Wyśmienita,rozpływająca się w ustach szarlotka.Pozdrawiam.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9150/Szarlotka-pychotka