ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 400 gramówmargaryna 0,75 kostekcukier puder 100 gramówżółtka 3 sztukśmietana 1 łyżek stołowychproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychsól 1 szczyptabułka tarta 1 łyżek stołowychjabłka 1,5 kilogramówcukier 2 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek deserowychCynamon 1 łyżek deserowychbiałka 3 sztukcukier puder według uznaniaWykonanie:Obrane jabłka pokroić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, a potem pokroić jeszcze w plasterki. Podgrzewać na suchej teflonowej patelni, mieszając, aż lekko zmiękną i część wody odparuje. Wtedy dodać cukier i cukier waniliowy, nadal podgrzewać, póki jabłka zupełnie nie zmiękną i póki cała woda nie odparuje. Masę jabłkową wymieszać z cynamonem i ostudzić.Ciasto: przesianą mąkę posiekać nożem z margaryną, dodać cukier puder, szczyptę soli, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. 1/3 porcji owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika, pozostałe 2/3 tez owinąć w folię, ale włożyć do lodówki na 60 minut. Ciasto z lodówki rozwałkować i wylepić nim dużą blaszkę, wyścieloną papierem do pieczenia, posypać łyżką bułki tartej, posmarować masą jabłeczną, a po wyrównaniu powierzchni - ubita z białek sztywną pianą. Ciasto z zamrażalki zetrzeć na grubych oczkach wprost na pianę. Piec ok. 50 minut w 190 stopniach, na złoty kolor, wystudzić. Jeszcze ciepłą szarlotkę posypać cukrem pudrem.Uwagi:Jeśli jabłka trudno miękną, należy zmniejszyć gaz do minimum i przykryć garnek pokrywką, aby puściły sok, po czym odkryć i podgrzewając odparować. Nie należy podlewać jabłek wodą, bo szybko się rozgotują i trudno będzie tę wodę odparować.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaKomentarze:Autor: marszabaData: 2009-10-11Wyśmienita,rozpływająca się w ustach szarlotka.Pozdrawiam.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: