Wykonanie
To ciasto miałam przyjemność robić z moją Mamą podczas podczas ostatniego urlopu w Polsce.Lista zakupów na blachę 24 x 30 cmciasto:3 szklanki
mąki *4 łyżki
cukru1 kostka
masła- 250 g (w temperaturze pokojowej)5
żółtek2 łyżki
śmietany 12-18 %1 łyżeczka
proszku do pieczenia2-3 łyżki
bułki tartejfarsz:1.5 kg
jabłek1 płaska łyżka
cynamonu5
białek3/4 szklanki
cukru *szczypta
solicukier puder do posypania* 1 szklanka= 250 mlDo dużej miski wsypać przesianą
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane na mniejsze kawałki miękkie
masło. Wsypać
cukier. Ciasto wyrobić ręką, aż powstanie gruba kruszonka. Dodać 5
żółtek i zagnieść. Dodać
śmietanę i ponownie zagnieść ręką.Ciasto podzielić na 3 części.1/3 zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.2/3 zawinąć w folię i włożyć do lodówki.Na drugi dzień:Wyjąć z lodówki 2/3 ciasta. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto lekko rozwałkować i wylepić nim dno formy . Posypać
bułką tartą.
Jabłka obrać ze skórki i zszatkować na tarce w plastry (takiej, jak do mizerii).Plasterki
jabłek ułożyć równomiernie na całym cieście. Posypać
cynamonem.5
białek ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dodać 3/4 szklanki
cukru i ubijać, aż się
cukier rozpuści.Piane ułożyć na jabłkach.1/3 ciasta wyjąć z zamrażalnika. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać ciasto na blasze.Piec ok. 50 min. w 170 st. (dół) a 10 min. przed końcem włączyć grzałkę górną.Przed podaniem posypać
cukrem pudrem.
Smacznego życzy
oliwek :)