Wykonanie
Jak urozmaicić sobie tradycyjną szarlotkę ? Zamiast kruszonki, która prawie zawsze znajduje się u góry możemy upiec
bezę - nie ukrywam, że to opcja dla tych którzy mają odrobinę więcej czasu. Moja
beza piekła się 1,5 h, a i tak lekko się nie dopiekła (co nie znaczy, że nie była pyszna!)... po prostu nie mogłyśmy się już z mamą doczekać ciasta, a że obie jesteśmy niecierpliwe to wyszło jak wyszło... :) Jednak polecam szarlotkę z
bezą bo jest przepysznaa!Składniki:1,5 h
jabłek2 łyżeczki
cynamonu4 łyżki
cukru3
żółtka1/2 kostki
masła2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa
bezę:4
białka250 g
cukru pudru1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soliRozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna) i przekładamy do garnka. Zalewamy je ok. 1/4 szklanki
wody i stawiamy na gaz na mały ogień. Gdy
jabłka będą się prażyć możemy w tym czasie zagnieść ciasto kruche.Oddzielamy
żółtka od
białek. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki
mąki,
cukier puder i
proszek do pieczenia. Dodajemy 3
żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki
masło - wszystko razem zagniatamy dodając stopniowo pozostałe pól szklanki
mąki. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.Gdy
jabłka zaczną przypominać konsystencją mus dodajemy
cukier i
cynamon (proponuję dodać do smaku). Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy (w moim przypadku niezbyt duża prostokątna forma, oczywiście wysmarowana
masłem i posypana
bułką tartą). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 20 minut.W tym czasie przygotowujemy
bezę według przepisu zamieszczonego tutaj .Na podpieczone ciasto wykładamy
mus jabłkowy, a na górę ubitą
bezę. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120-130 stopni i pieczemy ok. 1,5-2 h.Smacznego!