ßßß
            
        
Jak urozmaicić sobie tradycyjną szarlotkę ? Zamiast kruszonki, która prawie zawsze znajduje się u góry możemy upiec bezę - nie ukrywam, że to opcja dla tych którzy mają odrobinę więcej czasu. Moja beza piekła się 1,5 h, a i tak lekko się nie dopiekła (co nie znaczy, że nie była pyszna!)... po prostu nie mogłyśmy się już z mamą doczekać ciasta, a że obie jesteśmy niecierpliwe to wyszło jak wyszło... :) Jednak polecam szarlotkę z bezą bo jest przepysznaa!Składniki:1,5 h jabłek2 łyżeczki cynamonu4 łyżki cukru3 żółtka1/2 kostki masła2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaNa bezę:4 białka250 g cukru pudru1 łyżeczka soku z cytrynyszczypta soliRozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna) i przekładamy do garnka. Zalewamy je ok. 1/4 szklanki wody i stawiamy na gaz na mały ogień. Gdy jabłka będą się prażyć możemy w tym czasie zagnieść ciasto kruche.Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wsypujemy 1,5 szklanki mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy 3 żółtka i pokrojone na mniejsze kawałki masło - wszystko razem zagniatamy dodając stopniowo pozostałe pól szklanki mąki. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.Gdy jabłka zaczną przypominać konsystencją mus dodajemy cukier i cynamon (proponuję dodać do smaku). Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno formy (w moim przypadku niezbyt duża prostokątna forma, oczywiście wysmarowana masłem i posypana bułką tartą). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 20 minut.W tym czasie przygotowujemy bezę według przepisu zamieszczonego tutaj .Na podpieczone ciasto wykładamy mus jabłkowy, a na górę ubitą bezę. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120-130 stopni i pieczemy ok. 1,5-2 h.Smacznego!