ßßß
Dzisiaj zaprezentuje wam moje ulubione ciasto czyli tradycyjny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. To jedno z najprostszych i najczęściej spotykanych ciast. Mimo prostoty smakuje tak wspaniale, że zawsze znika w kilka chwil.Składniki:masa:2 kg jabłekcynamonpianka:białka z 4 jaj0,5 szklanki cukru pudruciasto:0,5kg mąkipół szklanki cukru250g miękkiego masła4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczenia2,5 łyżki kwaśnej śmietanyaromat cytrynowyWykonanie:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamyDo suchych składników dodajemy: żółtka, miękkie masło, śmietanę i aromatZagniatamy ciastoGotowe ciasto dzielimy w proporcji 1/3 do 2/3Mniejszą część ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika, większą część do lodówkiGdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłkaJabłka myjemy, obieramy kroimy na częściPrzekładamy je do garnka podlewamy połową szklanki wody i dusimy, aż jabłka całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadaćMasę jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięciaPo upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemyDużą formę do pieczenia smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartąFormę wykładamy ciastem , lepimy wysokie bokiNa ciasto wykładamy ostudzone jabłka. Jabłka posypujemy obficie cynamonemBiałka jaj ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i delikatnie mieszamyPiankę wykładamy na jabłkaZ zamrażalnika wyjmujemy pozostałą cześć ciasta. Ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach pokrywając dokładnie masę białek.Jabłecznik pieczemy około 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni.