Wykonanie
Dzisiaj zaprezentuje wam moje ulubione ciasto czyli tradycyjny, klasyczny jabłecznik na kruchym cieście. To jedno z najprostszych i najczęściej spotykanych ciast. Mimo prostoty smakuje tak wspaniale, że zawsze znika w kilka chwil.Składniki:masa:2 kg
jabłekcynamonpianka:
białka z 4 jaj0,5 szklanki
cukru pudruciasto:0,5kg
mąkipół szklanki
cukru250g miękkiego
masła4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2,5 łyżki kwaśnej
śmietanyaromat cytrynowyWykonanie:Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier i
proszek do pieczenia. Suche składniki mieszamyDo suchych składników dodajemy:
żółtka, miękkie
masło,
śmietanę i aromatZagniatamy ciastoGotowe ciasto dzielimy w proporcji 1/3 do 2/3Mniejszą część ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika, większą część do lodówkiGdy ciasto się chłodzi przygotowujemy
jabłkaJabłka myjemy, obieramy kroimy na częściPrzekładamy je do garnka podlewamy połową szklanki
wody i dusimy, aż
jabłka całkowicie zmiękną i zaczną się rozpadaćMasę
jabłkową zostawiamy do całkowitego ostygnięciaPo upływie godziny wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemyDużą formę do pieczenia smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartąFormę wykładamy
ciastem , lepimy wysokie bokiNa ciasto wykładamy ostudzone
jabłka.
Jabłka posypujemy obficie
cynamonemBiałka jaj ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder i delikatnie mieszamyPiankę wykładamy na
jabłkaZ zamrażalnika wyjmujemy pozostałą cześć ciasta. Ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach pokrywając dokładnie masę
białek.Jabłecznik pieczemy około 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni.