Wykonanie
Szarlotka z kruszonką zaczerpnięta została z programu kulinarnego Karola Okrasy. Kiedyś oglądałam, któryś odcinek i zapisałam składniki. Trochę zmodyfikowałam ilości, dodałam
cynamon i
proszek do pieczenia. Z tego co pamiętam, w tamtym przepisie ich nie było. Dodałam także kruszonkę. Szarlotka jest naprawdę dobra, zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:500 g
mąki80 g szklanki
cukru pudru180 g
masła3
żóltka1 łyżeczka
proszku do pieczenia---1,5 kg
jabłek Szare Renety5
białek2 łyżki
cukru100 g
cukru pudruszczypta
soliszczypta
cynamonutrochę
masła do podsmażenia
jabłekZagnieść ciasto z
mąki,
cukru pudru,
masła i
żółtek. Wyrobić. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Po wyjęciu podzielić ciasto na dwie części jedną w stosunku 1:4. Większym
ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Nakłuć widelcem surowe ciasto. Podpiec ok. 20 min. wyjąć, wystudzić.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i włożyć do garnka z
masłem. Podsmażyć. Dodać
cynamon i 2 łyżki
cukru. Dusić, aż
jabłka będą miękkie. Wystudzić.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Wyłożyć na ciasto
jabłka, pianę, a na wierzch zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta. Piec ok. 35-40 min.