ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kapusty włoskiej

Zapiekanka z kapusty włoskiej

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
kapusta włoska 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek stołowych
rosół 1 szklanek
żółty ser tarty 150 gramów
bułka tarta 2 łyżek stołowych
masło 20 gramów
olej 2 łyżek stołowych
ziarna jałowca 1 łyżek deserowych
goździki 3 sztuk
narka pietruszki posiekana według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
mięso mielone 600 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
cebula 1 sztuk
estragon według uznania
czosnek 1 ząbki
jajka 2 sztuk
bułka czerstwa 1 sztuk
śmietana 150 gramów
Wykonanie:
Kapustę oczyścić i usunąć zwiędłe liście. Całą główkę zanurzyć we wrzącej wodzie i blanszować 15 minut, wyjąć. Rozłożyć liście i osuszyć. Z 15 największych wyciąć zgrubiałe włókna. Pozostałe pokroić na cienkie paski.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju, dodać kapustę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę paprykę, mielone mięso, namoczoną bułkę, jajka, śmietanę, połowę tartego sera i natkę. Przyprawić sola, pieprzem i estragonem, wymieszać.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Spód wyłożyć liśćmi kapusty, przykryć farszem i posypać serem. Składniki kłaść na przemian. Na końcu powinna znaleźć się warstwa kapusty. Zalać rosołem z kostki, przyprawić, dodać jałowiec i goździki. Wierzch zapiekanki posmarować przecierem pomidorowym. Piec 60 minut w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać reszta żółtego sera wymieszanego z bułką tartą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4605/Zapiekanka-z-kapusty-wloskiej