Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 2Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kapusta włoska 1 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżek stołowychrosół 1 szklanek
żółty ser tarty 150 gramów
bułka tarta 2 łyżek stołowych
masło 20 gramów
olej 2 łyżek stołowychziarna jałowca 1 łyżek deserowych
goździki 3 sztuk
narka pietruszki posiekana według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
mięso mielone 600 gramów
papryka czerwona 1 sztuk
papryka żółta 1 sztuk
cebula 1 sztuk
estragon według uznania
czosnek 1 ząbki
jajka 2 sztuk
bułka czerstwa 1 sztuk
śmietana 150 gramówWykonanie:
Kapustę oczyścić i usunąć zwiędłe liście. Całą główkę zanurzyć we wrzącej wodzie i blanszować 15 minut, wyjąć. Rozłożyć liście i osuszyć. Z 15 największych wyciąć zgrubiałe włókna. Pozostałe pokroić na cienkie paski.
Cebulę i
czosnek posiekać i podsmażyć na
oleju, dodać
kapustę, oczyszczoną i pokrojoną w kostkę
paprykę,
mielone mięso, namoczoną
bułkę,
jajka,
śmietanę, połowę tartego
sera i
natkę. Przyprawić
sola,
pieprzem i
estragonem, wymieszać.Żaroodporne naczynie wysmarować
masłem. Spód wyłożyć liśćmi
kapusty, przykryć farszem i posypać
serem. Składniki kłaść na przemian. Na końcu powinna znaleźć się warstwa
kapusty. Zalać rosołem z kostki, przyprawić, dodać
jałowiec i
goździki. Wierzch zapiekanki posmarować
przecierem pomidorowym. Piec 60 minut w 180 stopniach. 20 minut przed końcem pieczenia wierzch zapiekanki posypać reszta
żółtego sera wymieszanego z
bułką tartą.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z
MięsaZapiekanki i PizzeDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: