ßßß Cookit - przepis na Klops mięsny faszerowany kalafiorem

Klops mięsny faszerowany kalafiorem

nazwa

Wykonanie

Sezon na kalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie.
Składniki:
6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie
Farsz:
1 średni kalafior
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka masła
1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
sól i pieprz
Masa mięsna:
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
1 cebula drobno posiekana
1 łyżka masła
1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym)
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
sól i pieprz
Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do kalafiora. Dodać również jajko, natkę pietruszki, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.
Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Dodać również jajko, pesto, przecier pomidorowy, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.
Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi kapusty w taki sposób, aby wystawały. Spód i boki wyłożyć większą częścią masy mięsnej (zostawić ok. 1/5 masy na wyłożenie wierzchu). Do środka nałożyć farsz z kalafiora i lekko docisnąć, by nie było wolnych przestrzeni. Na wierzchu wyłożyć pozostałe mięso i lekko docisnąć. Na wierzchu ułożyć dodatkowy liść kapusty i zawinąć wystającymi liśćmi. Przykryć folią aluminiową
Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka góra-dół) około 40 minut. Na ostatnie 5 minut ściągnąć folię.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/08/klops-miesny-faszerowany-kalafiorem.html