Wykonanie
Sezon na
kalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z
mielonego mięsa z farszem z
kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo
czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki
kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na
stole bardzo apetycznie.


Składniki:6 liści
kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzieFarsz:1 średni
kalafior1
cebula drobno posiekana1 łyżka
masła1 sucha
bułka – namoczona i odciśnięta2 łyżki
bułki tartej2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1
jajkosól i
pieprzMasa
mięsna:500 g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego1
cebula drobno posiekana1 łyżka
masła1 sucha
bułka – namoczona i odciśnięta2 łyżki
bułki tartej1
jajko2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić
przecierem pomidorowym)1 łyżeczka
przecieru pomidorowegosól i
pieprz

Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć.
Cebulę podsmażyć na
maśle i dodać do
kalafiora. Dodać również
jajko,
natkę pietruszki, odciśniętą
bułkę i
bułkę tartą. Dobrze doprawić
solą i
pieprzem. Dobrze wymieszać.
Cebulę podsmażyć na
maśle i dodać do
mięsa. Dodać również
jajko, pesto,
przecier pomidorowy, odciśniętą
bułkę i
bułkę tartą. Dobrze doprawić
solą i
pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi
kapusty w taki sposób, aby wystawały. Spód i boki wyłożyć większą częścią masy
mięsnej (zostawić ok. 1/5 masy na wyłożenie wierzchu). Do środka nałożyć farsz z
kalafiora i lekko docisnąć, by nie było wolnych przestrzeni. Na wierzchu wyłożyć pozostałe
mięso i lekko docisnąć. Na wierzchu ułożyć dodatkowy liść
kapusty i zawinąć wystającymi liśćmi. Przykryć folią aluminiowąPiec w temperaturze 175 stopni (grzałka góra-dół) około 40 minut. Na ostatnie 5 minut ściągnąć folię.