ßßß

Składniki:6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzieFarsz:1 średni kalafior1 cebula drobno posiekana1 łyżka masła1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta2 łyżki bułki tartej2 łyżki posiekanej natki pietruszki1 jajkosól i pieprzMasa mięsna:500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego1 cebula drobno posiekana1 łyżka masła1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta2 łyżki bułki tartej1 jajko2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym)1 łyżeczka przecieru pomidorowegosól i pieprz

Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do kalafiora. Dodać również jajko, natkę pietruszki, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Dodać również jajko, pesto, przecier pomidorowy, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi kapusty w taki sposób, aby wystawały. Spód i boki wyłożyć większą częścią masy mięsnej (zostawić ok. 1/5 masy na wyłożenie wierzchu). Do środka nałożyć farsz z kalafiora i lekko docisnąć, by nie było wolnych przestrzeni. Na wierzchu wyłożyć pozostałe mięso i lekko docisnąć. Na wierzchu ułożyć dodatkowy liść kapusty i zawinąć wystającymi liśćmi. Przykryć folią aluminiowąPiec w temperaturze 175 stopni (grzałka góra-dół) około 40 minut. Na ostatnie 5 minut ściągnąć folię.