Wykonanie
Brzmi dziwnie? A jest pyszne! ;) Usłyszałam kiedyś, że obiad bez
mięsa to nie obiad... Oto przykład jak bardzo można się mylić. Robi się je bardzo podobnie do zwykłych kotletów, nie zajmują więc zbytnio dużo czasu. Bardzo polecam dla zapracowanych, albo tak jak ja dzisiaj - padniętych!
Składniki:1
kalafior1
jajko1 średnia
cebulabułka tartanatka pietruszkisól,
pieprz1.
Kalafiora ugotować w osolonej wodzie, uważać żeby się zbytnio nie rozgotował.2.
Cebulę i
pietruszkę drobno posiekać.3.
Kalafiora rozgnieść na puree, dodać do niego
cebulę,
pietruszkę,
bułkę tartą (na oko - konsystencja musi być taka, żeby kotlety się nie rozpadały). Wbić
jajko. Doprawić
solą i
pieprzem. Wszystko razem zagnieść ręką.4. Formować kotlety i smażyć na rozgrzanej
oliwie na złoty kolor. Podawać z
ziemniakami i dowolną surówką ;)Smacznego!