Wykonanie
Mielony w nieco niestandardowym wydaniu, bo z dodatkiem
sera żółtego...Z wierzchu chrupiący, po przekrojeniu ukazują się wstążeczki roztopionego
sera...
Składniki:0,5 kg
mięsa mielonegokostka
sera żółtego1
bułka1
jajko1 mała
cebula1-2 ząbki
czosnkupietruszkasól,
pieprzbułka tarta,
olejPrzygotowanie:
Bułkę namaczamy w wodzie i odsączamy. Dodajemy
mięso mielone,
jajko.
Cebulę drobno siekamy,
czosnek ścieramy - wszystko dodajemy do reszty produktów. Do całości dodajemy
sól,
pieprz, posiekaną
pietruszkę. Masę wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na jakieś 20-30 minut.
Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Przed smażeniem dodajemy
ser do masy, wyrabiamy. Formujemy kotlety, które obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na patelni, na
oleju, do uzyskania rumianego koloru.Smacznego!