ßßß Cookit - przepis na Szczupak faszerowany

Szczupak faszerowany

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
szczupak 1 sztuk
miód 0.5 szklanek
grzyby suszone 100 gramów
cebula 2 sztuk
natka pietruszki według uznania
bułka 2 sztuk
mleko 1 szklanek
jajko 2 sztuk
bułka tarta 2.5 łyżek stołowych
marchew 2 sztuk
pietruszka 2 sztuk
wino białe 0.5 szklanek
masło 1 szklanek
olej 1 łyżek stołowych
imbir według uznania
papryka słodka według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Sprawionego szczupaka posmarować miodem, oprószyć imbirem i solą, posmarować jeszcze raz miodem i natrzeć słodką papryką. Ugotowane i posiekane grzyby, pokrojoną cebulę i natkę udusić, odparować, dodać namoczone w mleku i odciśnięte bułki, jajka. Dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz imbirem, zagęścić bułką tartą. Rybę wypełnić farszem, zaszyć i umieścić na brytfance grzbietem do góry, podkładając pod nią kawałki marchwi i pietruszki tak, aby nie dotykała dna brytfanki. Ogon szczupaka można lekko zgiąć. Podlać połową białego wina i roztopionym masłem zmieszanym z olejem. Piec w 150 stopniach ok. 40 minut, polewając na przemian pozostałym winem i wodą.
Uwagi:
Masło do potrawy należy rozpuścić.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3488/Szczupak-faszerowany